Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 14 inlägg 4408 visningar

Halsont nu - mitt under uppladdning inför marathon

1978 • Handen
#1
28 april 2016 - 20:13
Gilla 
Hej!

Jag har för första gången anmält mig till Marathon och är så taggad! Har verkligen gått in för att ha bästa möjliga förutsättningar för att klara mitt mål vilket är runt fyra timmar. Jag löptränat 3-4 ggr/vecka varav ett långpass som jag varje vecka förlänger.

Nu till det som inte får hända: jag känner av ett annalkande halsont och vågar absolut inte träna nu (är grymt rädd för att få värre problem än lite halsont).

Det här innebär att träningen denna vecka har varit rejält nedskuren och morgondagens långpass är uteslutet. Nästa vecka reser jag bort och hoppas på att kunna löpträna, men det kommer inte kunna innebära något långpass.

Kanske dum fråga, men hur kan jag ta igen detta? Går det att ta igen dessa missade långpass och brist på intervallträning? Jag vill ju så gärna nå mitt mål, inte bara "klara" Marathon.
Östermalms IP
#2
28 april 2016 - 20:23 Redigerad 28 april 2016 - 20:26
Gilla 
Chilla, jag fick barnens förkylning över mig förra veckan. Blev ett uppehåll på totalt 4 dagar, dvs ingenting som märks alls i mara-träningen.

Tips är att överdosera EnOmDan, samt brus vitamin C. Och att sprita händer, samt att undvika närkontakt med sin snoriga barn (om du har barn). Alternativt undvika förkylda personer i största allmänhet.

En vecka utan långpass? Spring enmils-pass istället. :-)

Då är det ju värre med de skador man kan dra på sig av stegrad veckomängd inför maran.

Det ordnar sig, du ska se att du står fulladdad på startlinjen den 4:e juni!
1978 • Handen
#3
28 april 2016 - 20:28
1 Gilla 
Lyckades klara mig från barnens förkylning men inte snoriga och hostiga kollegor.

Tack för tips! Mycket c-vitamin blir det nu! :-)
1965 • Kungsholmen
#4
28 april 2016 - 20:33
1 Gilla 
Kan jang o whisky är bättre ?? En enstaka vecka är inga problem om du skött träningen.
1978 • Handen
#5
28 april 2016 - 21:15
Gilla 
Tack för era inputs! Kanske överdrivet nojjig...
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
28 april 2016 - 21:58
Gilla 
Tror inte heller det ska vara nån fara med fem veckor kvar. Jag blev själv lite orolig förra våren när jag några veckor före mara åkte på förkylning med en veckas utebliven löpning som följd. Det gjorde ingen skillnad alls på resultatet som istället blev ett nytt marapers.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
28 april 2016 - 22:21
Gilla 
Det som SKULLE kunna ställa till med något elände är ifall du försöker kompensera med att träna mer än du tål under den träningstid som du har kvar. En vecka hit eller dit spelar rätt liten roll, som alla här säger.
Försök inte heller träna för mycket för nära inpå tävlingen. Sista veckan brukar jag ta det lugnt. Mycket lugnt.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#8
29 april 2016 - 09:16
Gilla 
Ledsen men vare sig C-vitamin eller whisky hjälper mot infektion. Kroppen kan inte ta upp mer än 60mg C-vitamin / dag - resten går ut via urinen. Det går inte heller att ta "igen" förlorad träning. Bättre att få infektionen nu än två veckor innan. Ett eller två missade lp hit eller dit gör inte heller någon större skillnad. Det som gör skillnad däremot är att inte träna när man har en infektion. Vid längre uppehåll ( sjukdom el skada) inför en mara får man justera ned sina tidsmål.
1985 • Tyresö
#9
29 april 2016 - 11:21
Gilla 
Som alla säger: Ta det lugnt, tur att förkylningen kom nu och inte i slutet på maj!
Försök inte stressa in extrapass för kompensering, bara risk att du blir sjuk igen eller skadar dig.

Av vitaminer är väl D-vitamin bra att ta förebyggande då många har D-vitamin brist under det mörka halvåret pga inget solljus..

Lycka till på maran!
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#10
29 april 2016 - 14:09
Gilla 
Det absolut bästa sättet för att slippa infektioner av olika slag är faktiskt att tvätta händerna ofta med vanlig tvål vatten. Det är den fysiska friktionen som tar bort baskiluskerna.
1978 • Handen
#11
29 april 2016 - 21:18
Gilla 
Tack för alla svar. ??

Jo, jag är verkligen noga med att inte träna med infektion i kroppen och kommer avvakta tills dess att jag känner mig pigg. Svårt däremot när det som nu är så diffusa symptom. Har ca fyra dagar gått med "något" i halsen och därmed avstått träning. Imorse kändes allt bra, men nu lite kliande igen.

Brukar gå efter pulsen och den är normal, men som sagt något i halsen som bråkar. Gjorde häxbrygd av ingefära, honung och citron igår så hoppas det gör susen. ??
Annika Larsson
1971 • Vadstena
#12
29 april 2016 - 21:27
Gilla 
Kan tipsa om att gurgla i jod när du har lite diffust ont i halsen. Jag har flera gånger gjort det när jag misstänkt att något är på gång och det har sen aldrig blivit något. Givetvis kan man ju inte säga om det skulle gått över ändå men det är absolut värt ett försök. Finns på apoteket i en röd flaska som heter Nyodex.
Ulf Nyback
1965 • Geta
#13
1 maj 2016 - 14:28
Gilla 
Även mitt största dilemma nu under uppladdningen. Halsontet verkar komma och gå. Tror att det har att göra med att kroppen ständigt befinner sig i ansträngt tillstånd. Det är lätt att man blir nojjig, men man får försöka känna efter - och ta beslutet om man kan hoppa över ett pass. Så har jag gjort, och lyckats avvärja förkylning. Så tar jag en brustablett om dagen och äter apelsiner, samt tvättar händerna. Med din uppladdning ska det inte vara något problem att ta sig runt i Stockholm, Sofia.
1978 • Handen
#14
1 maj 2016 - 15:56
Gilla 
Tack för pepp, Ulf! Jag tror precis som du att jag känner efter lite för mycket. Lätt att bli nojjig.

Kände idag att jag mår bra och tog långpasset (2,7mil) och det gick bra. Eller bra, jag har kommit till punkten att jag undrar hur jag ska klara maran! Så oerhört långt ju, och efter dessa 2,7 mil var benen rätt möra... Hua!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.