Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Spring - för ditt liv

TävlingÖrebro, Halloween 2016. 6km till Safe Zone. En "förstörd stad". Zombies, stridsvagnar och andra hinder. Ditt mål är att "överleva" loppet. Hur gör du?  Vi snackade med träningsmänniskan och zombieöverlevnadsexperten Herman Geiljer. Han tvekar inte: "Cardio är Rule No1"

I sitt sommarprat snackade Herman om att det är viktigt att vara fysiskt och mentalt förberedd. Detsamma säger han nu inför loppet: Fysiskt innebär det att du ska känna hur din kropp fungerar under påfrestning. Psykologiskt gäller det att vara flexibel. Kunna tåla påfrestningar och lätt hitta förhållningssätt till nya situationer.

Hur lägger en upp ett sånt här rejs?
Jag tror det är bra att ta det lugnt när det går, inte bränna på för hårt i början. Det gäller att kunna explodera i snabba och starka intervaller och då vill du inte ha arbetat upp mjölksyra innan. En ordentlig uppvärmning där du fått upp pulsen ganska högt (kanske 75-80% av max) tror jag är viktigt. Glöm inte heller att "Limber Up" är en av reglerna för att överleva i Zombieland.

Känns som det kommer bli intervallit?
Oj ja. Det får bli det norska intervaller och ett besök i dr Tabatas hemska värld innan, det är ett som är säkert.

Om en vill ha med många vänner i mål. Hur skall en lägga upp det då?
Jag tror det är viktigt att svetsa samman gruppen och aldrig offra någon. Om det blir osäkerhet i en grupp leder det lätt till att den splittras och att alla kämpar för sig själva. Gruppdynamik är a och o för att överleva vilken katastrof som helst. I kriser behöver vi varandra mer än någonsin. Så därför. Håll ihop. Planera. Tänk på att människans fördel är att vi kan tänka strategiskt och organisera oss. Det är vår hjärna som är det främsta vapnet mot zombierna.  
 
Hur fasen tränar man inför det här?
Jag tror på ett ganska varierat program. Enligt tyngd/styrkelyftcoachen Glenn Pendlay som skrivit en del om träning inför zombieapokalypsen. Han menar att en ska köra ett sexmånaders program med först två månaders fokus på styrketräning, det är skadeförebyggande och viktigt för alla löpare. De två följande månaderna ska fokusera på metcons på kanske 10-20 minuter och intervaller. De sista två är det aerobträning som gäller för syreupptagningsförmågan. Om du är helt otränad innan skulle jag säga att det är ett bra upplägg. Fortsätt dock med styrketräning och intervallerna under hela träningsperioden.  

Du skall ju själv springa. Vad tänker du om det?
Jag tycker det här är ett utmärkt tillfälle att börja röra på sig. Gör det tillsammans med andra och jobba med att peppa varandra och lek med strategier för om det skulle komma zombier. Du har mer än ett halvår på dig att göra detta och på den tiden kan du göra fantastiska fysiska framsteg.


Att dra 200 i marklyft kan vara en del av träningen. Iaf för en inbiten överlevare...7 kommentarer till artikeln

1975 • Göteborg
#1
24 februari 2016 - 09:08
Huvva. Inte själva loppet, men styggelsen att byta ut det språkliga "man" mot "en"...
Fredrik Thunarf
1983 • Uppsala
#2
24 februari 2016 - 20:15
Stephan, "en" är väl lika språkligt som "man"? Båda är korrekta pronomen med samma betydelse, även om "man" är vanligare och "en " främst förekommer dialektalt (eller ideologiskt).

Och på tal om språkliga styggelser tycker jag att din inkorrekt använda ellips ("…") är värre; den borde ha föregåtts av ett mellanslag. :-)
1975 • Göteborg
#3
25 februari 2016 - 12:29
En förstår inte vad en försöker säga.

Nej, "en" är inte lika språkligt som "man". Det är en företeelse som folk har fått för sig att börja tillämpa i skrift först på senare tid. Det ser hemskt ut.
1961 • Göteborg
#4
25 februari 2016 - 12:32
@Stephan: vi äro icke amuserade af eder replik. Eller, javisst ja, språket utvecklas ju. Hela tiden.
1975 • Göteborg
#5
25 februari 2016 - 12:45
"Ofrivillig mellanslagskomik, o du medskapare av värre styggelser?"

- Shakespeare

(PS Jag gillar Jogg och ser gärna att den i övrigt goda språkliga nivån på artiklarna bevaras. Bytet "man" mot "en" är tyvärr inte en språklig utveckling per se, snarare motsatsen.)
1979 • Bonnarp
#6
1 mars 2016 - 21:43
Låter ju hur skoj som helst!

..men av vinklingen av artikeln att döma, så ska detta då vara nytt..(?)
Det finns redan flera lopp som går under namnet Zombierun, på diverse platser i världen.
Sen har det arrangerats att par lopp i Sverige redan med samma tema av zombies, hinder och liknande. Närmast mig i Skåne är det nog nere i Minneberg, där Fenix the Green samarbetade med prof. skådisar från Skräckfabriken, och genomförde ett grymt lyckat event.

Sen vad det gäller utveckling/avveckling.. förändring! ..av språket så är det nog mer det faktum att en skara av självutnämnda PK-fanatiker är rädda för att kränka någon stackars människa ifall de råkar skriva ordet man.
Men se framåt! Snart är vi inte herr, dam eller annat-klass. Vi har bara enar och henar, ingen vinner, alla får tröstpris, så att alla är lika värda så klart, ingen är bättre än någon annan, för då kommer jante, och till sist ska samtliga inblandade på ett eller annat sätt tacksamt nicka och le åt hela spektaklet och vara lyckliga i det land som en gång hette Sverige.
TjO!


1991 • Alingsås
#7
9 mars 2016 - 08:12
Det här låter helt episkt!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.