Om varför Colting har fel men ändå rätt del 1.


Ligger i morgonsoffan,klockan är aldelles för tidigt och min son aldelles för morgonpigg. You know the feeling. Läser att Colting ska debattera Crossfit med Paolo Roberto, det  skulle vara en intressant debatt att lyssna på, ser en k.o. framför mig, oklart av vem då en debatt oftast vinns av den mest talföre och inte nödvändigtvis av den som har rätt.

Vem är då jag? En liten obetydlig fis, som egentligen inte har behov eller tjänar något på att att ge mig in i debatten. Men jag gör det ändå, för att jag kan och för att jag vill. Denna obetydliga fis har jobbat 10 år med motionärer. Just det inte elitidrottare. Inte människor som kan betala hur mycket som helst för en PT. Utan vanliga syndiga, karaktärsfattiga människor som betalat aldelles för mycket pengar för ett gymkort de sen inte använt. I min törst efter kunskap har jag lagt ner aldelles för mycket tid och betalat aldelles för mycket pengar - men kan titulera mig som hälsopedagog, massör, personlig tränare och en massa andra saker till. Efter 10 år i gymbranschen där jag gjort allt från att leda "gympa" till att vara delägare startade jag tillsammans med en kamrat en Crossfitklubb. Det var dock innan Crossfit var "inne" och vi visste nog knappt själva vad vi höll på med. Sen bestämde jag mig för att ge mig in i en riktigt pengagivande bransch och lämnade Crossfit för att utbilda mig till sjuksköterska. Tar examen i Januari och jobbar idag alltså inte med träning överhuvudtaget. Men jag tränar fortfarande en del  och har som sagt en del erfarenhet med mig. Och därför ska jag för den intresserade berätta varför Colting har fel men ändå rätt ur en motionärs perspektiv.

Varför har han rätt?
Colting har rätt i sin mest svidande kritik som handlar om Crossfit som trend. Många glömmer att Crossfit är ett företag - ett vinstdrivande franchise företag som med näbbar och klor försvarar sitt varumärke. Det är ett företag som har gjort sig ett namn på att förknippa Crossfit med allt som har med fysisk aktivitet att göra - och precis som Colting säger - nästan tagit patent på allt som ligger i människans naturliga rörelsebank. Jag kan höra människor säga att de tränar Crossfit och när jag sedan frågar dem vad de gör så svarar de att de springer, hoppar och gör knäböj. Så är detta Crossfit? Tja, i sådana har jag tränat Crossfit innan Coach Glassman ens hade smakat namnet i sin mun.

Crossfit har blivit stort tack vare att man har haft en "Community driven approach". Vilket betyder att det är communityn (svenskt ord?) som är grunden och får Crossfit att växa. Detta är såklart både positivt och negativt. Positivt därför att det skapar en gemenskap och vänskaplighet som saknas i många kommersiella gym. Negativ ibland därför att människor i grupp tenderar att brinna för sin sak och förkasta allting annat och för att vissa CF klubbar dras med en liten "sektvarning". Det är bara att titta på kommentarerna i Coltings inlägg för att förstå vad jag menar - och då vill jag inte ens veta vad som inte har kommit med där.

Crossfit är som Colting säger kommersialiserad, det är inne och det är hett. Som Colting också säger så är inte Crossfit särskilt hälsosamt om du inte vet vad du håller på med, dvs om du inte har lite kunskaper om människans fysiologi eller om du inte har tillgång till en duktig coach som ser till att programmera på ett sådant sätt att du som utövare får möjlighet att återhämta dig.

Det är inte hälsosamt att träna till utmattning dag efter dag, vecka efter vecka. Och det är inte heller meningen, iallafall inte med Crossfit, men det är ett vanligt missförstånd. Visst utmanar Crossfit alla dina system, ibland hårt och brutalt. Men det är inte meningen att du ska köra in i väggen varje träningspass. Kroppen hinner aldrig återhämta sig och överträningen kommer att vara ett faktum. Det här är inget påhitt vare sig från mig eller Colting, det är så kroppen fungerar. Och det är här Crossfit har sina svagaste punkter. Dels är det så otroligt viktigt att den som programmerar träningen vet vad den håller på med. Dels måste Crossfit coacher lära sig att bromsa sina medlemmar, för i sin iver att lyfta tyngre, hoppa högre och bli snabbare glömmer många bort tekniken. I träningssammanhang måste teknik alltid komma före prestation, annars kommer skadorna som ett brev på posten. Coacher måste också bli duktigare på att lära sina adepter att vila och att lägga upp periodiserade viloperioder i sina träningscykler.

Sen tycker jag Colting, oavsett om man håller med honom eller inte lyfter upp Crossfit till ett plan där vi kan diskutera, belysa och utvärdera. Vad man än håller på med så är det alltid bra att kritisk granska sig själv och det man håller på med.

Om varför Colting har fel
I 10 år har jag gått på gymgolven. Jag har sett människor komma och  gå, lyckats och för det mesta misslyckats. Trots tränares försök att motivera, engagera, lära ut och programmera progressivt så var det många som styrketränade men aldrig progresserade. Några blev bitna och styrketränade tungt, men var ändå relativt svaga (i förhållande till kroppsvikt). Kort sagt, vi tog en massa betalt av människor för att ansvara för deras träning men vi lyckades inte leverera en produkt som fungerade.Orsakerna till detta är många men debbateras inte här.

När vi startade Crossfit var det ingen som kunde göra pull ups. Inte många klarade dubbelhopp med hopprep. De flesta hade problem med rörligheten. Vi var helt enkelt ett gäng stela, relativt svaga gym och konditions (min kompanjon var löpare) nördar. Vi tränade Crossfit - i det fallet alltså cirkelträning i olika former.

Idag nästan fyra år senare när jag kliver in i samma klubb (men nya lokaler) så går det inte att jämföra. Jag blir så sjukt stolt över att jag varit med och startat denna klubb när jag ser att de flesta klarar pull ups, dubbelhopp, har bra rörlighet och är allmänt spänstiga.  Vad betyder detta? Jo denna klubb har lyckats fånga essensen av Crossfit - de har lärt sina medlemmar att hoppa, krypa, gå, springa kort och långt, lyfta tung, häva sin egen kropp., stå på händer, klättra. Kort sagt - de har lärt sina medlemmar att hantera och klara av sina kroppar - oavsett förutsättningar.

Och det är här Colting har så innerligt fel! Jag kan inte svara för om Crossfit fungerar för elitidrottare eftersom jag inte är en sådan och aldrig tränat en sådan. Däremot vet jag att man blir bra på det man tränar. För den vanlige motionären kom Crossfit som en frälsning från ovan (apropå sekt ;)). Inte för att de kom med någonting nytt, rörelserna är och har alltid varit desamma. Men för att de kom med ett nytt tänkt. Ett nytt sätt att blanda träningsmomenten. Och framför allt verktyg för att lära människor att hantera sina kroppar, oavsett vilken utmaning vi kastar på dem.

Crossfit är alltså mycket mer än en definition på Wikipedia, det är större än Crossfit Games och för mig handlar det om att göra vanliga människor så vältränade som möjligt där definitionen av vältränad innebär att du ska kunna hantera din kropp i alla omöliga och möjliga fysiska situationer, alltså springa, krypa, hoppa, klättra, lyfta, simma, kråla, kräla, vandra, häva, leka med barnen, brotta ner lillebrorsan och springa ifrån buset på kvällen.

Är inte det hälsosamt?  

Nu har min son tröttnat på att vänta på sin frukost så nu ska ska jag bjuda på en Crossfitfrukost, för att sedan gå ut och leka i Crossfitsnön tillsammans med min Crossfitfru. Eventuellt blir det en Crossfit konsert ikväll.

Ha en fin Crossfitdag!

2 kommentarer till inlägget

1971 • Göteborg
#1
9 december 2012 - 13:26
Bra inlägg!
1980 • Norrtälje
#2
9 december 2012 - 22:45
Tack!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.