Trail & Inspiration

Skador och funderingar kring rehab / prehab-träning!

Vad kallas fenomenet där man själv köper t.ex. en röd Volvo C30 och plötsligt tycker att alla andra köra omkring i just röda Volvo C30…?

Äh… Strunt samma vad det heter. Vad jag ville komma fram till, var att just så kände jag  nu, när jag satt och läste några av de träningsbloggar jag följer.
Det kan ju mycket väl vara så att ni skriver om era skador annars också, men nu när jag fick lite bekymmer med mitt knä, känns det plötsligt som att ”alla” runtomkring har liknande problem. Exempelvis Emma, Betty och Miranda. Betty skrev dessutom en väldigt tänkvärt inlägg om just skador som ni kan hitta —> här.

.

skador

Varför är det så svårt att köra förebyggande, sk. ”prehab”-träning?
Varför börjar man stretcha, köra styrka och/eller rehabövningar när man redan har börjat känna av någonting? När ska man (läs jag) lära sig/mig?? Visst, det är inte jättroligt. Det är roligare att bara fortsätta springa, springa springa och varva med lite tung styrka. (Tycker jag personligen). Men om man sköter sig får man ju njuta av det roliga så mycket längre/oftare!

Dvs jag kan springa betydligt mer. Självklart öka upp antalet km succesivt så kroppen hänger med, men åtminstone ge den MÖJLIGHETEN att hänga med, genom att underhålla och ge kroppen  den styrka och balans som behövs INNAN den börjar ”knorra” pga obalans och undermålig styrka…!

Är ni  bra på att prehab-träna?
.


6 kommentarer till inlägget

1976 • Sollentuna
#1
2 april 2013 - 08:46
Inte tillräckligt bra... Har också knästrul som inte ger sig. Supertrist ju. Svårt att motivera sig till prehab när allt funkar. Så lätt att glömma hur jobbigt det är att vara skadad.

Hittar inte vart du skrivit om din skada? Om du nu gjort det :)
1963 • Eskilstuna
#2
2 april 2013 - 14:29
Ja, Malin, jag kör faktiskt olika övningar 10-15 minuter varje dag; styrka, stabilitet och balans. En gång i veckan blir det 45 minuter. Ingår gör de övningar jag använde då jag åkte på lätt löparknä för tre år sedan, lätt muskelbristning i vaden förra året, samt smärta i ena hålfoten för ett år sedan. Nu tänker jag inte på dessa övningar som enbart skadeförebyggande, utan för att de också bidrar till bättre och hållbarare löpning, precis som löpskolning förbättrar löpekonomi. Det handlar lika mycket om att löpträna på ett genomtänkt sätt och ha ett skadeförbyggande tänk och veta varför och hur olika pass inverkar på kroppen och olika muskelgrupper.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
2 april 2013 - 14:35
Du är så klok Niklas. Jag blir lite avis att du har moralen att köra varje dag.. :))
1963 • Eskilstuna
#4
2 april 2013 - 16:21
Vad är 10-15 minuter mot veckor eller månader av rehab? Billig investering tycker jag. Mailar över backlöpningsartikeln när jag kommer hem.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#5
3 april 2013 - 09:13
Nej, jag vet så väl att du har rätt. Men jag får ändå sällan tummen ur. :-((
1963 • Eskilstuna
#6
3 april 2013 - 09:28
Bättre sent än aldrig:)) Fick du artikeln som jag mailade över igår?
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.