Möjligen en skadad ITB-sena?

Med tanke på att jag arbetar som naprapat, känns det lite konstigt att inte kunna säga vad som har hänt. Men jag har ont i ITB-senan, den sena som löper på utsidan av låren ner mot knät. Det är en väldigt kraftig sena som har hållfasthet på samma nivå som kevlar. Så att den skulle vara skadad "på riktigt" verkar konstigt då jag inte gjort något speciellt.

Det är även denna sena som fäster vid knät och är inblandad i löparknä. Man har tidigare utgått från att den glider över infästningen där och skapar en inflammation, men studier på senare tid har visat att det dels inte är en inflammation, samt att senan saknar förmågan att glida över infästningen till att börja med.

 

 

Hur som helst så sitter min smärta, eller snarare ömhet i kombination med stumhet, en bit längre upp än där man har ont vid ett löparknä. Och till skillnad från just löparknä verkar jag ha som minst ont då jag rör på mig, vilket även inkluderar löpning. De gånger det varit som sämst är då jag legat eller suttit still en längre stund. Värst är det på morgonen.

Nyttigt på sätt och vis att få vara skadad själv och inte bara behandla andra, få lite nya perspektiv. Får dock testa mig fram lite vad gäller behandling och ev rehab/anpassning av träningen. Spontant känns det som om det kommer bli en del cykling framöver. Riktigt bittert med tanke på vädret och det faktum att min enda möjlighet till cykling finns inomhus, på gymmet...

 

http://johnnysellven.com/?p=1413

 

6 kommentarer till inlägget

1978 • Göteborg
#1
18 maj 2014 - 19:32
Åh, det låter precis som där jag har ont, men jag har även ont ner mot knät och upp i gluteus maximus. Fick bryta gbg-varvet pga detta. Tacksam för tips
1981 • Örebro
#2
18 maj 2014 - 21:15
Det låter ju mer som klassiska löparknäbesvär tycker jag, där smärtan sitter längre ner mot knät. Man misstänker mer och mer kopplingar till sätet, även om inget är speciellt säkert ännu. Får skriva mer om tips senare, lite ont om tid nu :-)
1978 • Göteborg
#3
19 maj 2014 - 20:38
Tack... jag har varit inne lite på löparknä, men det gör liksom så lite ont i själva knät...och mer i lår-säte
1958 • Borlänge
#4
20 maj 2014 - 15:11
Fram med foamrollern och rulla säte och sidan av låret över rullen. Jag började i går med min nyinköpta rulle. Det mjukar upp lite, bara att nöta på.
1981 • Örebro
#5
20 maj 2014 - 15:19
Tror att jag blivit återställd faktiskt. Lösningen? Sitta och fundera ett par dagar om vad sjutton som hänt. Upp till bevis ikväll då jag ska lufta löparskorna. :-)

Men foamroller var annars ett alternativ. Stötvågsbehandling likaså då jag råkar ha en sån.
1981 • Örebro
#6
21 maj 2014 - 08:52
Det finns två muskler från höften som fäster in i ITB-bandet/tractussenan. Den fäster i sin tur in mot utsidan av knät.

Misstanken på senare tid har varit att det är en försämrad muskelkontroll kring höften och de muskler som övergår i senan, som gör att den i sin tur kontrolleras sämre. Detta ska då göra att senan "vibrerar" eller rör sig inåt/utåt och orsakar ett tryck på underliggande vävnad (exakt vad den trycker på är mer oklart).

Därför går mycket rehab/prehab idag ut på styrka kring sätet, men jag är osäker på hur den senaste forskningen ser ut på resultaten där. Men det är iaf vad jag hade gjort, styrka för säte, foamroller, ev stötvågsbehandling. Tabletter som Voltaren hade jag undvikt, detsamma gäller stretching även om många gillar att hålla på med det, trots att man inte sett någon effekt av behandlingen.

Samtidigt är det många skador som man är rätt osäker på hur de bäst behandlas, varpå man får testa sig fram lite tyvärr.

Skrev sent igår ett nytt inlägg om att jag känner mig bra, genom att först springa ett lopp dagen efter smärtan dök upp. Sedan vila två dagar och fundera på vad sjutton jag drabbats av. Och nu känns det bra :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.