Elitmotionären

Mot Maran - igen

Nu har jag anmält mig till ett marathonlopp igen. Kanske ett felbeslut, men jag ger mig inte så lätt. Det blir Vintermarathon den 7 nov. Jag var med i tävlingen för två år sedan, och det är en av mina bättre löparupplevelser faktiskt. Resultatet, 2:58, står fortfarande som personligt rekord trots två senare försök på sträckan.

-Vad gör du på maran?

Frågan förföljer mig. Folk jag möter, vet att jag är löpare. De vill prata lite löpning, och då frågar de vad jag gör för tid på marathon. Det är något de flesta kan relatera till.

-2:58

 Jag svarar sanningsenligt, men vill hellre prata om mina resultat på kortare distanser. Jag tycker inte att jag har gjort ett bra marathonresultat ännu. Visst, jag tränar inte specifikt för maran, men PB borde ändå vara åtminstone 5min bättre. Allt annat lika.

Vad beror det på? Har jag för dålig kondis?

 När jag letade i träningsdagboken efter ledtrådar, hittade jag något intressant. (Det framgår även av mitt senaste inlägg om pulsträning.) Jag tränar aldrig i ansträngningsgrad 14-15. I puls motsvarar det 140-150 bpm och i fart ca 4min/km. Dvs. lämpligt utgångstempo på maran. Den enda träning jag får i detta tempo är när jag accelererar på intervallpassen, eller när jag kroknar på tröskelpassen. Helt fel förutsättningar för att marafarten ska sätta sig i kroppen. Inte så konstigt att gasolen tar slut efter 25km, när jag försöker på tävling.

 Det här ska jag ändra på under hösten. Fram till Vintermarathon kommer jag att springa ett av veckans kvalitetspass i marafart. Det blir hård distans som successivt övergår i högre ansträngning ju längre passet blir. I övrigt kommer jag att träna på som vanligt i olika pulszoner och stegra totalvolymen mot maran. De långa lugna passen kör jag på cykel för att spara benen. Övriga måltävlingar under hösten blir Hässelbyloppet och Terräng-SM. Lyckas jag med upplägget, kommer jag att kunna summera personliga veteranrekord på alla sträckor jag sprungit under 2015. Inte illa i så fall.

 För framtiden när jag en dröm att springa alla major marathons. Men för att göra detta vill jag känna att jag är stabil på en bit under 3tim. Jag vill känna att jag vet hur jag ska bete mig inför och under loppet. Lika kul som maran är när det stämmer, lika vidrigt är det när det inte stämmer. Misslyckas jag på Vintermarathon, lovar jag att låta bli marathonloppen under överskådlig tid. Då blir det satsning mot 1500m istället.

 Förberedelserna fram till maran kommer ni att kunna följa här på bloggen. Möjligen kommer det att gå lite längre mellan inläggen. Jag kommer att skriva mer om träningen den här perioden och mindre om annat. Kanske blir det t.o.m. någon bild ibland.

 Mycket träning blir det iallafall. 40mil löpning är planerat för både september och oktober. Planerad träningstid uppgår till 50tim resp. 45tim, Personligt rekord det också.

9 kommentarer till inlägget

Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#1
2 september 2015 - 06:54
Va roligt att du gör ett nytt försök på distansen skall bli intressant att följa, får hoppas på en mild höst så du får fina förutsättningar att träna marathonspecifikt.
1967 • www.sapiens.se
#2
2 september 2015 - 09:06
Vill du ta en lunch och bolla tankar så är det bara att skrika till Johan. Just maraton har jag en del erfarenheter av att springa halvsnabbt även som gubbe.
1972 • segeltorp
#3
2 september 2015 - 09:23
Kul!

Säg bara till när det är dags för långpassen du behöver! vill du ha sällskap drar vi ihop ett gäng med Huddingeboys!
1971 • Nykvarn
#4
2 september 2015 - 10:03
Säger som de övriga - kul! Det är ju ingen tvekan om att du har både kapacitet, träningsmängd och rutin/vett att lägga upp lopp och springa klart snabbare än 2:58! Din träning är ju inte alls inriktad mot långa distanser huvudsakligen men gedigen bakgrund med mycket fart ger också fina förutsättningar att tåla de längre fartpassen i marafart som enligt min erfarenhet är väldigt viktiga för att lyckas springa en snabb mara! Jag följer resan med spänning!
1970 • Lerum
#5
2 september 2015 - 10:06
Bra tankar Johan, jag följer träningen intresserat
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
2 september 2015 - 10:22
Kul att du väljer Vintermaran! Jag är funktionär i år så vi lär ses.
1963 • Bromma
#7
2 september 2015 - 15:19
Kommer att bli en del längre pass för min del också framöver. Samköra ibland kanske? Ping Johan/Mackan
Johannes
1985 • Farsta
#8
2 september 2015 - 16:15
Efter Lidingö kommer jag också satsa mot Vintermaran. Ska bli kul att följa din träning. Om inte förr så ses vi på startlinjen.
1969 • Järfälla
#9
3 september 2015 - 07:34
Tack alla för återkoppling och stöd! Maran engagerar helt klart, och det finns mkt erfarenhet hos er alla.
Jag kommer att springa mina marapass mestadels på lördagar framöver. Nu på lördag blir det tidigt på morgonen, men annars är det bara att skicka ett meddelande på forumet så kanske vi kan springa tillsammans ngn gång.
Mackan, lunch låter absolut intressant! Kanske träning också, med Gunnar...? Jag hör av mig inom kort.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.