Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Viktor Johansson PT

Vad är viktigt att tänka på under de första skidpassen på snö?

Vad är viktigt att tänka på under de första skidpassen på snö?

Teknik - Nu när du äntligen är på skidorna är det viktigt att du alltid fokuserar teknik. Lägg gärna in 20 minuter ren teknikträning oavsett hur länge/långt du åker.

Åk utan stavar:
På så vis tränar du balans, kroppshållning, tyngdöverföring och koordination. Hitta fästet och få med trycket i skidan. Glöm inte bort att få med armpendeln i rörelsen.

“”Tänk att det är skidorna som ska göra jobbet. Utnyttja fästet och glidet, du ska åka så energisnålt som möjligt.

Skidåkning är en helkroppsaktivitet, men det är ingen hemlighet att skidåkare dra nytta av att ha en starkare överkropp.

Stakning på platten:
Här kan du jobba med de stora rörelserna. Upp med höften och fram med kroppen. Vinkla armarna och ut med armbågarna från kroppen. Få fram stavnedsättningen och sätt ner dom i en rät vinkel, vilket ger en längre stakyta.

Stakning i backe:
Här är det segare att jobba med de stora rörelserna. Kom in med armarna, stavarna närmare bröstet och använd benen som gångjärn. Stavnedsättningen hamnar längre bak och stavarna vinklas mer ju brantare backen är. 

image
 

 

Distans och tid – Vasaloppsträning handlar om att vänja kroppen att hålla på under lång tid, så givetvis är tiden på träningspassen minst lika viktiga som teknikträningen.

Långpass: Åk och bara njut. Ta det lite lugnare och fokusera teknik, det är framför allt tiden du ska vänja dig vid. Mnst 2 timmar, gärna 3.

Variera växlarna. Det är lätt att stirra sig blind på enbart stakningen, men utnyttja alla växlar.

Ha med dig energi och kör dina långpass: Under ett Vasalopp får vi i oss en massa energi i form av blåbärssoppa, sportdryck, banan, kaffe etc. Det kan vara bra att vänja kroppen med energiintag även under träningen.

Tempofart: Här ska intensiteten och pulsen variera. Kör typer av intervaller. Om det är en kuperad bana blir det naturliga pulshöjare. Om det är platt, kan du köra exempelvis 4-5 min i högre tempo för att sedan gå ner i varv. Om du vet att du ska köra skidor två dagar i rad. Kör ett lågintensivt pass och ett tempopass.

Kontakta Vasacoachen och boka idag!

vasacoachen@hotmail.com

Telefon: 0705 50 87 09

http://vasacoachen.nu/

image

Du kan också boka via Golfarenan/Skidarenan

reception@golfarenan.se

Telefon: 035-241 19 20

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.