Fyra ben och 500 böcker från Malmö till Abisko!

För två år sedan gav sig vännerna Oskar och Philip ut på en tre månader lång resa genom Sveriges alla 290 kommuner för att hitta Sveriges bästa motionsspår. Galningarna sprang 3-4 spår om dagen och skrev sedan en bok som dom tryckte i 3 000 exemplar. Jag vet inte vad killarna visste om bokmarknaden men det var ett offensivt mål att sälja alla böcker och i mitt tycke har det gått över förväntan. Men bokförsäljningen stannade av och när den här sommaren började hade dom 500 böcker kvar i lager. Killarna tyckte att så kunde det inte sluta utan fick en idé: Vi springer genom hela Sverige med resterande lager i barnvagn och säljer dom längs vägen! Jag har fått en pratstund med dom och här är vad dom har att säga till sitt försvar.

Hur fick ni den idén?

Vi var rätt desperata, försäljningen hade avstannat och vi kom inte på något sätt att få sålt de sista 500 böckerna. Det var sent och började mörkna. Vi satt i Philips soffa och så bara kom vi på det:

– Vi borde göra något sjukt, något galet, det var det som intresserade folk innan, inte boken så mycket som den galna resan.
– Ja, vi borde typ springa genom Sverige.
– Haha, ja, MED de sista böckerna
– Hahahah, ja en barnvagn full av böcker, det blir typ som våra barn som vi fraktar och sprider ut i världen.
-Ja, som två kristna martyrer som släpar sin självpåtagna börda genom Sverige.
Sen började vi romantisera som fan och tänka Ja, varför inte, vi kör, vi gör det, vi klarar det. Till slut var det helt mörkt i rummet för vi blev så exalterade av idén att vi glömde sätta på ljuset. Båda två hade svårt att sova den natten och drömde livligt om vårt kommande äventyr.

Planen är att starta den 1:a juli nere i Malmö och sen springa i 40 dagar upp till Abisko. Om jag räknat rätt blir det cirka 6 mil om dagen i snitt om ni springer hyggligt rakt upp genom Sverige, stämmer det?

Det stämmer. Vi delar den sträckan mellan oss (antagligen varje dag) så det i snitt blir 3 mil/dag/person.

Vad jag kunnat läsa mig till använder ni en vagn gjord för cykel och en för löpning och det är ju smidigt för att dela upp det eller om någon har känningar av något. Har ni någon följebil eller är ni helt på egen hand?

Nej vi är på egen hand. Följebil övervägdes en kort stund men vi insåg att det skulle bli svårt att övertala någon om att lägga sin semester på det.

Uppdelat eller inte så är det rätt tuffa dagsetapper om jag får säga det själv och då ställer jag mig direkt ett antal frågor:

Hur har ni förberett er?

Vi har båda börjat springa en del de sista 2 månaderna inför start. Dessutom har vi gjort en ny hemsida, och en youtube-kanal, och ett instagramkonto. De praktiska detaljerna kring logistiken löser vi efterhand tänker vi. Vi har köpt ett tält och fixat barnvagnarna, men det är nog allt.

Nu känner jag att jag börjar bli lite förälskad i killarna och med den entusiasm och enkelhet dom tar sig an uppgiften. Så klart det är galet men det är galet på ett skönt sätt! Så jag kan inte annat än undra mer om själva planeringen. Är det mer som är lite på uppstuds månne…

Kommer ni att köra stor variation på dagsetapperna och anpassa er efter till exempel var det finns boende och vad det är för väder eller försöka springa jämnlånga etapper?

Nej vi springer jämnlångt etapper och löser boendet efterhand. Vi har delat upp etapperna rätt grovhugget, försökt hålla oss till småvägar, men huvudsakligen har vi fokuserat på att få till 6 mil och inte brytt oss om praktiska detaljer (vilket vi kanske kommer inse är dumt).

Dumt eller inte, det återstår att se. Är det sommar så brukar saker lösa sig lättare än om det hade varit en vintertur. Då hade jag nog lånat ut lite av min planeringsförmåga åt killarna. Ja och apropå boende: Vad är planen där? Tält, hotell, välvilliga medmänniskor eller blir det en blandning av allt?

Det blir nog rätt mycket tält och vindskydd. Vi har ju budget för några nätter på vandrarhem men vi är ganska snåla så det blir nog rätt primitivt. Om någon öppnar upp sitt hem för oss är vi otroligt tacksamma – men vi räknar inte med det.

Jag hoppas verkligen att en massa folk öppnar upp sina hem för kroppen gillar en säng ibland! Jag har förstått att ni springer mer eller mindre i inlandet och för mig med rötterna i Lappland råkar jag veta att det är rätt mycket mindre orter i inlandet jämfört längs kusten. Tror ni att det kommer att påverka bokförsäljningen?

Hmm, det kanske vi inte riktigt tänkt igenom och rutten kan komma att planeras om.

Nu kommer lite motfrågor från killarna och en del handlar om mygg i inlandet jämfört med kusten. Mina egna erfarenheter är att det är rätt mycket mer mygg inne i landet och nu får vi se om dom planerar om. Fundera ni på det när ni springer de första etapperna och det går ju att så småningom vika av ut mot kusten men då måste nog etapperna förlängas.

När vi ändå är inne på försäljning: Tänk om ni sålt slut på böckerna innan ni ens kommit halvvägs, avbryter ni eller fortsätter ni till Abisko?

Vi avbryter så fort alla böcker är sålda. OM det sker tar vi semester. Annars (troligen) blir det löpning hela vägen fram till skolstart i augusti …

Eller för att vända på det, om ni har 100 böcker kvar i Abisko, springer ni söderut igen eller får det räcka?

HAHA! Det har vi inte tänkt på … Vi siktar på att få dom sålda, annars kommer vi med någon desperat idé när vi närmar oss Abisko! Förhoppningsvis inte den som du nyss kläckte.

Går det att komma i kontakt med er längs vägen genom de kanaler ni kommunicerar genom?

Vi tror/hoppas det. Planen är att vi ska vara uppkopplade varje dag, och vi har även telefoner som man kan nå oss på.
Sist men inte minst, vad gissar ni blir er största lärdom av resan? Kom i håg det svaret och så tittar ni tillbaka när ni är framme!
Kul fråga! Jag tror att vi kommer att lära oss mycket om våra fysiska och mentala gränser. Att gränserna egentligen inte går där våra inre latmaskar tror att de går, utan där vi bestämmer oss för att de går. Typ att allt är möjligt om man vågar vara dum nog att tro på det.

Hursomhelst, det här är en galet rolig idé och jag tror att ni kommer att få en fantastisk resa och möta många intressanta människor. Hela resan går att följa på hemsidan och där finns länkar till Instagram, Facebook och Youtube där det kommer att läggas upp innehåll längs vägen. Mitt tips blir att hålla ner tempot, ta många pauser och njut av det som i mitt tycker låter som en episk resa genom Sverige.

Med det önskar jag Oskar och Philip ett stort lycka till när dom sticker iväg på söndag. Hoppas att ni säljer era böcker och får många sköna mil i benen.

Bokmaran

Foto: Lånat från Bokjoggen.

Ha det,

Mackan

11 kommentarer till inlägget

2001 • Bromma
#1
27 juni 2018 - 19:59
Jag kanske missade någon detalj men det känns som en släpvagn är mer passande på resan än en barnvagn om de ska ha med 500 böcker...
1977 • Örebro
#2
28 juni 2018 - 08:27
Tänkte att en länk till hemsidan vore på sin plats :) http://motionsspar.blogspot.com
1967 • www.sapiens.se
#3
28 juni 2018 - 08:57
Erik: Jag förutsätter att dom provpackat sina två vagnar!
Stefan: Jag länkade deras nya sajt i texten men det skadar inte med en till den gamla också. :-)
1977 • Örebro
#4
28 juni 2018 - 09:08
Haha, den missade jag!
1965 • Eksjö
#5
28 juni 2018 - 14:34
En försäljningsdrive riktad mot landets bibliotek och/eller fritidsnämnder vore ju pluside också.
1973 • Årsta
#6
29 juni 2018 - 10:49
Så jävla coolt. Vilka hjältar!
1967 • www.sapiens.se
#7
29 juni 2018 - 17:06
Ja visst är det Torbjörn! :-)
Olle Sjöstedt
1968 • Aspudden
#8
2 juli 2018 - 13:55
Helt underbart. Jag är så imponerad!
1979 • Bonnarp
#9
9 juli 2018 - 10:27
Ha koll på deras resa och se om de passerar nära er eller har sitt stop närvid, så leta upp eller stanna stanna dom, köp deras bok/böcker. :)

Mig tog det 3 dagar och 3 försök att hitta dom längs med vägarna när jag pendlade Helsingborg/Göteborg.

Lyckades på fredagen i Stråvalla! :)
Mikael Edvardsson
1978 • Alingsås
#10
13 juli 2018 - 12:51
Köpt en bok och följer killarnas löpäventyr genom Sverige. Grymt imponerad!
1979 • Bonnarp
#11
15 juli 2018 - 08:27
Tänkte på det, det finns ingen som kommer på sig själv med att veta om något lopp eller liknande event som går av stapeln när grabbarna passerar genom orten eller platsen?
Så de kanske får möjligheten att nå ut till flertalet/stort antal löpare på en och samma plats? :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.