Hur mycket vill jag?

Jag summerar januari och kan inte vara annat än nöjd, 253 km/23 timmar träning. Två långpass, sex fartpass, de flesta på löpband på en intensitet en bra bit från max vilket passar bra så här års, ett par medelhårda pass och tio vilodagar, något mer än jag tänkt men vardagen kommer alltid kräva att jag då och då prioriterar ner träningen och jag varken vill, ska eller kan prioritera löpträning lika hårt alla dagar eller veckor. Detta med att vilja har jag funderat på i dagens inlägg.

Utomhusträning i januari, mörkt, kallt, snö och halt men ändå ganska mysigt då det var vindstilla just den här kvällen...

Vi har fått en ny poddcast om löpning - Elitpodden - sedan ett tag tillbaka och jag gillar den, och ler åt "detta med gym" som är ett återkommande inslag i podden. Den fyller en lucka i ett utbud som börjar lida av överetablering och att samma fåtal gäster bokas in i samtliga poddar. Jag önskar att Åkesson/Synnerman ställer mer detaljerade följdfrågor om hur de gästande elitlöparna tränar, t ex hur blandningen mängd kontra intensitet ser ut, exempel på fartpass elitlöparna kör o s v.

Ett genomgående tema i podden är att det alltid finns tid att träna och att få förstår hur bra man kan bli på löpning om man VILL. Att vilja prioritera löpning så högt som krävs. Detta illustrerades senast av Huddinges Hanna Lindholm som gått från att springa lite med kollegorna och klara första maran på fyra timmar till att som 39-åring springa 16 mil i veckan och klara maran på 2:30 som näst snabbaste svenska någonsin (om någon vecka vet vi om Charlotta Fougberg petar ner Hanna till bronsplats på bästa någonsin-listan då Lottas ambition är sub 2:30 i Sevilla i hennes debut på distansen). Hanna som jag känner lite och har träffat många gånger i samband med tävlingar har jag faktiskt varit före över mållinjen en gång i tiden, en bantävling i Södertälje på 5000 m 2013 när hon fortfarande tävlade för FK Studenterna och jag sprang pers på 17:40, men som sagt, medan jag harvar på med mina fem mil i veckan så har Hanna "left me in the dust" och sprungit vidare till en helt annan nivå...

Hursomhelst, Elitpodden har lett till att jag funderat på hur mycket jag vill i dagsläget med min löpning. Jag höll på att svara själv att jag vill "lagom" mycket men vad betyder det? Just nu, januari 2019 så vill jag lite mer än "lagom" så jag svarar att jag vill "ganska mycket". Jag har precis avslutat en månad jag är nöjd med både vad gäller mängd, intensitet och variation.

Vill jag öka mängden? Nej. Jag vill inte öka mängden eller tiden jag lägger på träning. Enstaka veckor där det går visst, men inte generellt varje vecka. Jag känner ibland (ibland ganska ofta, ibland mer sällan) att löpningen tar tid från annat jag skulle vilja hinna eller orka med. Veckorna rymmer inte så mycket mer än jobb, vardagslogistik, träning och lite häng med familjen men så är det nog för de flesta. Så mycket tid eller ork för något mera projekt eller planera in saker längre fram finns det inte men det kanske handlar mer om mina krav på mig själv än något annat. Att jag skulle vilja hinna med mer.

Vill jag höja intensiteten? Ja. jag är däremot beredd att igen, efter ett 2018 som mest bestod av lugnare träning, träna ganska hårt med ungefär den här mängden/tidsåtgången. Jag vet att man kan komma ganska långt som motionslöpare på min veckomängd, jag tycker jag har bevisat det tidigare, inte minst 2014 och jag är motiverad, har energin, är mentalt i balans igen och är beredd att göra det jobbet. Just nu har vi riktig vinter och det sliter på ben och skalle och fartlöpning utomhus är lite av en utmaning. Det går naturligtvis att springa sig trött ändå bara huvudet är rätt inställt på att det kommer gå långsamt jämfört med hur snabbt det "borde" gå givet ansträngning/puls. Enligt Garmin har min tröskelpuls aldrig legat så lågt och min tröskelfart aldrig varit så långsam som nu men vad vet Garmin om hur underlaget ser ut eller för den delen ens hur backigt det är, inte en skit!

Det kommer vara vinter ett tag till och ambitionen är att fortsätta februari på ungefär samma sätt som januari, några långpass, bra mängd, regelbundna fartpass och så ser jag fram emot barmark och att snäppa upp intensiteten för att se vad det leder till resultatmässigt längre fram i år!

...och inomhusträning efter ett löpbandspass i januari, varmt, svettigt men skönt med shorts, linne och fartlöpning som variation. 

Hur mycket vill Du med din löpning just nu?

9 kommentarer till inlägget

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
2 februari 2019 - 09:02
Håller med om elitpodden! Den är riktigt bra!
Håller även med om det där att man hinner med träning om man vill! I höstas hann jag mycket mer träning än nu. Men då handlade det om att jag VILLE så mycket inför Valencia. Kunde inte springa så mycket som jag ville, men alternativträning gick helt ok, för att jag ville vara i så bra form som möjligt till loppet.
Men... alternativträning är inte det jag brinner för direkt. Och just nu ”hinner jag inte” med crosstrainer, roddmaskin osv Det prioriteras lätt bort. Och rannsakar jag mig själv så är det för att jag inte vill.

Hade kroppen kunnat springa mer så hade jag hunnit springa mer. (Konstigt eftersom jag inte hinner alteenarivträna ;) )

Så summa sumarum:
Jag VILL mer löpning än kroppen klarar, tyvärr... vilket är en annan frågeställning och begränsning än den du lyfter fram.

Bra inlägg för övrigt! Håller med i allt :)
1980 • Staffanstorp
#2
2 februari 2019 - 10:16
Kan inte annat än citera Susanne: "Jag vill mer löpning än kroppen klarar", så jag får göra mitt bästa löpmängden och fylla ut med alternativträning för att göra det mesta av förutsättningarna livet erbjuder.

Vad gäller podden prickar den in nåt jag saknat i utbudet och jag gillar den skarpt. Visst, lite mer träningsupplägg hade jag också önskat, men då hade de kanske tappat lyssnare om det nördat ner sig ännu mer. Jag gillar blandningen av lite raljans och lättja som underhåller tillsammans med det seriösa löpsnacket. Gästernas kaliber går inte av för hackor och det höjer rejält.

..jag vill också mer blogging än livet klarar av, så jag nöjer mig med att läsa Staffans =)
1954 • Falun
#3
2 februari 2019 - 11:21
Håller med om att om podden att den fyller en lucka och jag lyssnar med nöje på den. Men likt dig Staffan vill jag nog inte öka mängden tid jag lägger ned. Så det blir lite lagom.
1976 • Åby
#4
2 februari 2019 - 13:38
Bra inlägg Staffan det är ju precis så...
Hur mycket VILL man, det finns 1440 minuter på ett dygn och naturligtvis finns det alltid minst 40 minuter till löpning, om man vill. För mig är målsättning nyckeln till att vilja tillräckligt mycket för att gör de uppoffringar som krävs. Jag har haft ett par stökiga år med först en långvarig skada i ett underben och sen förra året 2 allvarliga lunginflammationer som krävde sjukhusvård. När jag sprang mitt bästa Stockholm maraton 2014 gjorde jag 2.42 och var 49:a, året efter gjorde jag 2.40 i Rom. Det återstår att se om både kroppen och knoppen vill tillräckligt för att kunna stå på startlinjen med den träningen i kroppen som krävs för att kunna utmana en tid under 2.40.
Lycka till med träningen!
1971 • Nykvarn
#5
4 februari 2019 - 08:37
Tack Susanne, fast jag tycker egentligen inte jag hinner mer men det handlar ju om att jag inte vill tillräckligt, jag vill t ex inte tillräckligt mycket för att också orka med ett pass längdskidor i veckan utöver löpningen, det känns för omständigligt, tyvärr.

Det är jag tacksam för Kalle, att du läser bloggen, ;) ja, det är väl en fin linje, det där mellan att gå in på detaljer och bli FÖR nördig och detaljerad.

Vi verkar resonera lika Leif.

Rätt så, Johan, en tydlig målsättning ökar definitivt på viljan för även om tiden finns måste något annat utgå även om det bara är tid man i övrigt vilat/slappat bort. Det där lät ju inget vidare, hoppas du får vara frisk och får till kontinuitet igen Johan, lycka till med träningen du också!
0 •
#6
6 februari 2019 - 13:27
This is a decent post. This post gives genuinely quality data. I'm unquestionably going to investigate it. Truly extremely valuable tips are given here. Much obliged to you to such an extent. Keep up the benevolent acts.https://www.hacker9.com/how-email-hacking-works-how-to-hack-email-account-password.html
0 •
#7
5 mars 2019 - 13:59
When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and from now on every time a comment is added I buy four emails with similar comment. Perhaps there is any way you are able to eliminate me from that service? Thanks!https://ricottaheatingandair.com/air-conditioning/
0 •
#8
4 april 2019 - 14:42
Keep doing awesome read few posts on this site and I imagine that your online journal is exceptionally fascinating and has sets of phenomenal data. https://www.minimalistgolfswing.com/golf-swing-mechanics/
0 •
#9
21 maj 2019 - 11:16
It is a great article, as well as I want more information for those who have any kind of. We are attracted to this kind of http://www.bbpest.com/services/ant-pest-control-services/
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.