Löpning Avancerad träning 11 inlägg 3482 visningar

Fråga till erfarna löpare ang. marathonträning!

1956 • PARTILLE
#1
28 december 2007 - 08:33
Gilla 
Hej där. Om Du drar milen på 42 min med 20km i veckan, torde det inte vara något större problem för Dig att hoppa på 3½ timars programmet. Du är dessutom all round tränad vilket inte kommer att ligga Dig i fatet. Jag är ingen större anhängare av program av den enkla anledningen att jag inte lyckas följa det helt och hållet. Men dom som kört hans program är för det mesta nöjda. Han stegrar sitt program väldigt bra också. Så jag tror att Du lugnt kan hoppa in i det. Det kan vara bra för Dig att sänka tempot, som programmet kommer att innebära för Din del, om jag förstått Dig rätt.
Men Du skriver "funderar på". Är Du inte anmäld? I så fall är det game over eftersom maran är fulltecknad.
1966 • Karlstad
#2
28 december 2007 - 09:39
Gilla 
Det där är ju väldigt individuellt. Svårt att bedöma också hur mycket träningen bakom spelar in. Löpning är löpning, och den belastning du utsätts för lindras inte av att du t.ex. simmat mycket.. du förstår hur jag menar. Det är sällan som konditionen är problemet när kroppen inte pallar.
Du får väl testa, du kommer att märka ganska snart om det är för häftigt. Men tänk på att du ganska fort gör 50km/vecka och mer, vilket är en betydligt häftigare ökning än rekommenderade 10%. Det vore ju tråkigt att stå över helt veckovis pga skador.

Börja där det känns rimligt och kliv ner ett steg till 4-timmars om det känns tufft. Köra för blodsmak är nog ingen bra idé till sin första mara.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#3
28 december 2007 - 14:08
Gilla 
Philip... Marathonträning är en tuff träning. Där ingår all typ av träning om man gör rätt och dessutom vill ha bra tid. Du har troligen flera års träning för att nå en tid på 3:30. De flesta når tider runt 4:00 första gångerna de försöker.

Mitt råd är att du tar det lugnt och kör in i något program med försiktighet. Är du sedan klar till Stockholm i maj, brukar det finnas de som vill sälja sina startplatser och då kan du efteranmäla dig på plats eller köpa av någon seriös snubbe över nätet. Denna biljett kan du även fixa i efterhand, namnändra till dig själv, när du kommer dit.

Var försiktig med att köra på för fullt, men som ung och rask borde du kunna köra på utan skador om du är allsidigt tränad. Mycket hårdare än en 40-åring i alla fall... ;o)
/Roger
Mr. B
1963 • Hemma
#4
29 december 2007 - 17:06
Gilla 
Angående att överta en anmälan:

Roger: "då kan du efteranmäla dig på plats eller köpa av någon seriös snubbe över nätet. Denna biljett kan du även fixa i efterhand, namnändra till dig själv, när du kommer dit."
www.stockholmmarathon.se (Klicka på Anmälan): "Anmälan är personlig och kan inte överlåtas till någon annan löpare." Citatet står strax innan rubriken Kontrollera din anmälan.

Tyvärr verkar det vara kört, såvitt jag förstår.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#5
29 december 2007 - 18:17 Redigerad 29 december 2007 - 18:28
Gilla 
Mr.B, hur kan det vara kört?

Stockholm marathon använder sig av en "reservlista" som man anmäler sig till. Alltså är det inte kört. Av 18000 personer blir minst 10% sjuka eller hoppar av. Anmäl er till reserven för er som inte vågar ta över en nummerlapp...

I alla tider jag varit med har man kunnat "köpa" eller "överta" en nummerlapp på något sätt. Har själv suttit med i en förening och skulle man inte låta sjuklingar kunna sälja sina anmälningar vore man ju dum som organisatör av ett lopp. Eller hur? (Sjuk= Skadad eller förkyld etc.)
Stockholm Marathon tar på något sätt tillbaka anmälningar där personen i fråga blir krasslig eller sjuk. Givetvis ska detta göras i god tid. Ibland vill arrangörerna ha läkarintyg för att ta tillbaka en anmälan.

Varför skulle de annars ha en reservlista?

Alltså: Det är aldrig kört. Vill man inte så är det en annan sak.
/Roger
1967 • www.sapiens.se
#6
29 december 2007 - 18:22
Gilla 
Roger, man kan självklart köpa nummerlappar på "svarta marknaden" till Stockholm Marathon men dom tillåter inte namnbyte. Dom tillåterinte att man springer i annans namn öht. En kompis till mig blev påkommen efter att ha sålt nummerlappen och hon fick ett brev hem. Tror det stod att hon var inte välkommen tillbaks alls. Sen att risken för upptäckt är minimal är en annan sak. Just i det här fallet hade hon sålt till en kille så det var väl lite lättare att upptäcka...

De flesta andra tävlingar brukar dock tillåta namnändring!
1960 • MALMÖ
#7
29 december 2007 - 18:47
Gilla 
Platserna för de som är anmälda med avbeställningsskydd och som sedan lämnar återbud till loppet måste ju naturligtvis stå till buds för de personer som står på reservlistan ;-) Hoppas jag inte behöver använda mig av mitt avbeställningsskydd, dock!
Mr. B
1963 • Hemma
#8
30 december 2007 - 10:34
Gilla 
Roger, vi är nog helt överens om hur lopp brukar skötas och hur vi vill ha Stockholms Marathon. Men frågan kvarstår: Har du några belägg för ditt första inlägg?

Reservlistan är en annan sak. Beträffande reservlistan skriver www.stockholmmarathon.se att "Vi gör avstämningar följande datum för att se om det finns plats för löpare på reservlistan: 31 januari, 29 februari, 31 mars (sista avstämningsdag)."

Min gissning är att ganska få avhopp sker så tidigt som i mars.
1972 • Sollentuna
#9
10 januari 2008 - 20:52
Gilla 
Jag tror Marcus Nilsson har rätt och Roger har helt fel. Reservlistan består av 2000 personer och den är nu full!
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#10
10 januari 2008 - 22:32 Redigerad 10 januari 2008 - 22:34
Gilla 
Jahå, och nu har det gått ett tag sedan denna tråd lades upp.

Som sagt, det var ett tag sedan jag sprang i Stockholm, men visst bytte vi nummerlappar med de som var sjuka/skadade och sålde på plats.
Vi ville ju springa och jag sket fullkomligt i vem jag sprang för.
Om man sedan vill ha sitt namn med i loggarna, ja då får man gå den riktiga vägen. Är man sedan sen eller inte orkar anmäla sig till reserven som arrangörerna anordnar, ja då är det en annan sak. Detta är helt upp till individen själv.

Namnändring går tydligen inte att göra idag, men på 90-talet gick det bra.
/Roger
Mr. B
1963 • Hemma
#11
10 januari 2008 - 22:46
Gilla 
Som tips till Philip finns det ju en del andra maror som kan vara nästan lika roliga som Stockholm. På http://www.marathonsallskapet.se/ hittar du många svenska långlopp. På ganska nära håll finns ju Helsingfors och Köpenhamn också. Sök på Google med "marathon" och "stadsnamn" så hittar du många fina lopp. Hamburg, Prag, ...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.