Löpning Kom igång 6 inlägg 3231 visningar

Trappa ner lite utan att tappa motivationen eller sluta

Sophia Hansson
1980 • Stockholm
#1
7 oktober 2011 - 09:58
Gilla 
Hej alla erfarna, kloka och hjälpsamma!

Jag började jogga lite försiktigt i juni och har hållit igång rätt bra sedan dess. Klarade springa hela Lidingö tjejlopp nyligen och jag märker såklart att både orken, viljan och farten ökar hela tiden.

Trots att jag verkligen försökt ta det lugnt för att inte hamna i skadefällen - har varit där förut med löparknä och benhinneinflammation etc - så börjar det kännas trött i kroppen nu. Jag har märkt att vaderna, knälederna och "baksidan" av knät blir trötta, stela och tunga väldigt fort. Det känns som att det bara slår stopp - och inte för att det gör ont - utan som att energin är tvärslut. Om jag då ståvilar en stund och kanske stretchar lite så kan jag fortsätta en bit till innan jag får stanna igen.

Jag har i och med detta tänkt att jag nog borde ta det lite lugnare. Jag har trots allt förbättrat mig i många avseenden under sommaren/tidiga hösten och kan "kosta på mig" att underhålla, eller vad man ska säga. Men hur gör jag det på bästa sätt? Jag vill ju inte tappa lusten eller få känslan av att jag blir sämre? Tips och erfarenheter mottas med glädje!
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#2
7 oktober 2011 - 11:25
Gilla 
Hej,

Det låter som att du har tagit det lite för lugnt. Kanske behöver du lägga till lite styrkepass/löpstegsträning och intervaller för att få igång benen ordentligt. Att bara puttra på i mystempo ger ju inte så mycket i längden. Så bygger du upp lite styrka och fart i kroppen så minskar du risken för att bli matt och trött.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#3
7 oktober 2011 - 11:32
Gilla 
Hej Sophia,
Jag skulle råda dig att komplettera med lite styrketräning. Tror snarare att det är det som behövs än en nedtrappning på löpningen.
Martin Syk
1983 • Göteborg
#4
7 oktober 2011 - 16:45
Gilla 
Det är inte en dum idé att lägga in 2-3 veckor med lugnare löpning efter ett lopp som man tränat hårt inför. Inte minst för den mentala återhämtningen.

Om du vill bibehålla träningsnivån tror jag det är en bra idé att ersätta löppass med gympass ex. spinning, aerobics, styrkepass el. bollsport. Under de löppass som du ändå kör kan du efter lugn uppvärmning ett par km "fartleka", det vill säga öka och minska farten med bibehållen teknik/hållning.

Lycka till.
Sophia Hansson
1980 • Stockholm
#5
12 oktober 2011 - 14:25
Gilla 
Tack för tipsen!
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#6
12 oktober 2011 - 15:25
Gilla 
Håller med tidigare nämnda, mycket goda förslag, låt en hård cykeltur ersätta ett långpass, kör en vända på gymmet istället för ett distanspass, eller nått annat av alla tips...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.