Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3542 visningar

Hur bra bör det kännas för att springa?

Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#1
11 januari 2012 - 09:17 (Redigerad 11 januari 2012 - 09:43)
Gilla 
Som rubriken lyder , Hur bra bör det kännas i benen knä osv. innan man springer ett lopp. Jag har anmäl mig till LL2012. Har aldrig sprungit den distansen förrut, men jag undrar efte känningar i knän och ben. Får det kännas så inför en 3 milare eller är det dömt att misslyckas?
Haft problem av och till med ben, har under en längre tid kännt lite i ett knä. Benen har varit anledning till uppehåll på 2 veckor i 2-3 omgångar.
Det är svårt att avgöra. men HUR bra bör det kännas?
Peter Grimtell
1974 • Göteborg
#2
11 januari 2012 - 09:55
Gilla 
Med tanke på att det är mer än åtta månader kvar så är det nog ingen ko på isen. Förhoppningsvis blir du bättre om du lägger in lite ben- och corestyrketräning i schemat. Om det är svåra känningar du har så är det väl bäst att uppsöka sjukgymnast.

Jag har besvärats av en meniskskada och en stel ljumske, och trodde i höstas att det var kört med framtida långlopp. Men när jag väl satte igång med sjukgymnastik blev jag markant bättre på ett par tre månader. Nu är jag i så bra form som någonsin förr - inte för att det säger mycket.

Bör nog tillägga att inte heller jag har sprungit Lidingöloppet. Det har stannat vid Göteborgsvarvet så här långt.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#3
11 januari 2012 - 10:09 Redigerad 11 januari 2012 - 10:09
Gilla 
Haha det undrar jag också!

Men om jag då svarar på frågan utifrån vad jag tror... Sen jag började springa när jag var 14 år (med ett rejält uppehåll mellan 17-25) så har jag gått igenom en rad problem inklusive stressfraktur, löparknä, plantar fasciit och operation för kroniska benhinneinflammationer och compartment syndrom. Detta har lärt mig följande (obs efterlevs inte alltid): öka distansen gradvis, spring med väldigt bra skor, byt skor minst en gång per år och helst oftare, spring så mycket som möjligt på mjukare underlag.

Sen är min kropp sån att det sällan känns helt hundra i benen, men om jag ska springa långt och klara det så bra som möjligt så måste jag ha byggt upp min löparförmåga så jag är van vid tävlingsdistansen. Eftersom man på tävling pressar sig själv hårdare än vanligt är det viktigt att man är i så bra form som möjligt.

Jag tror det är viktigt att man bygger upp sin kropp och muskulaturen under längre tid och har tålamod. Du har ju nu 9 månader på dig att gradvis öka och varva med styrketräning för löpare. Här misslyckas jag gång på gång, för jag vill så himla gärna att det ska gå fort att komma igång! Öva på det du ska göra fast i mindre skala till en början.

Ont får jag alltid efter ett längre lopp, typ lite ömma knän och allmänt härjad, även om jag varit kärnfrisk precis innan tävlingen. Det är nog bra om du åtminstone innan du springer LL2012 känner dig så frisk som det bara går. Att allt känns bra, alltså :)
Lär känna dina ben under de nio månaderna som är kvar innan loppet. Uh, detta blev långt och rörigt och inte så informativt. Men i alla fall. Så är det för mig.
1952 • Varberg
#4
11 januari 2012 - 10:32
Gilla 
Man ska vara medveten om att långlopp sliter betydligt mer på kroppen än distanser runt milen och att en del där kanske inte kan återhämtas/repareras som brosk t ex. För egen del prioriterar jag att kunna springa så bra som möjligt långt upp i åren och avstår därför distanser över 2 mil.
@Jens: Som svar på din fråga så tycker jag att det ska kännas bra och utan skavanker när du testar 2 mil i bra tempo.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#5
11 januari 2012 - 11:20 Redigerad 11 januari 2012 - 11:22
Gilla 
Hejsan,
först till ditt knä. Mitt problem har alltid varit, mör mycket intervall, backe, snabbdistans. För lite vila, för dåligt med strech efter löpningen.
Senaste knäproblemet löste en kunnig man. Han bände, böjde, kände på knä o lår. Han konstaterade att jag borde stretcha speciellt framsidan av låret för muskler o senor var för korta. Mitt onda knä blev bra med en gång.
Alltid när jag springer lite längre men lugnt utan för många snabbpass, förblir jag utan skador. Försöker att inte springa mer än varannan dag. Kompletterar med Crosstrainer som är mkt skonsam f leder. Var rätt så duktig tills jag var 40 år (34min/mil i teräng) Men sedan skulle jag minsan bli bättre, o skador av olika slag kom pga ovan nämnda fel.
Nu pga min ålder kanske är jag långsam, men tar mig lätt runt sträckor på 4mil (lät o lätt klart jag brir trött:)
Läs gärna dvs googla på "maffethone, eller Mark Allen" !!!
Lycka till!
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#6
11 januari 2012 - 13:12
Gilla 
Anders: Du menar Maffetone, inte Maffethone. Internet är så kinkigt ibland.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#7
11 januari 2012 - 15:12
Gilla 
Ja tack e dålig på att staavla!
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#8
11 januari 2012 - 15:20
Gilla 
Det är lugnt, vi fattar, men mr Google är en trögtänkt jävel om han får en bokstav för mycket att jobba med.
Tor
1975 • Göteborg
#9
11 januari 2012 - 15:30 Redigerad 11 januari 2012 - 15:30
Gilla 
Micke:

Google är smartare än du tror.
http://www.google.se/search?q=maffethone
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.