Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 6314 visningar

Stressfraktur-när och hur börja träna igen?

Lizen
1966 • Göteborg
#1
10 juni 2012 - 11:02
Gilla 
Fick i mitten av mars ont i skenbenet vilket efter många om och men visade sig vara en stressfraktur. Jag har alltså inte löptränat sedan dess men kört lite styrka och även cyklat lite. Nu kan jag gå utan smärta och även hoppa utan att det gör ont, men om jag klämmer på området för frakturen så smärtar det fortfarande. Nu till min fråga: När kan jag våga mig på att springa igen? Ska jag vänta tills det även går bra att klämma på benet utan smärta eller kan det vara ok redan nu? Är livrädd för att börja för tidigt och åka på baklsag. När jag väl kan springa igen hur lägger jag då bäst upp träningen?

//Lizen
Robin
1980 • Stockholm
#2
10 juni 2012 - 19:38
Gilla 
Jag åkte på en stressfraktur i skenbenet i början av februari och tog efter det inte ett löpsteg på nästan 6 veckor. Vid uppstarten körde jag väldigt lugnt med långsamma pass på främst grus och väntade runt 3 veckor innan jag körde första kvalitetspasset i lite högre tempo. På grund av hög belastning på jobbet så blev det inte mycket alternativ träning under skadetiden. Inte optimalt, men å andra sidan så gick det per automatik lugnt och försiktigt när jag körde igång igen eftersom kondisen var rejält försämrad vid det laget ;)

Om jag minns rätt så hade jag kvar en aning ömhet på benet när jag körde igång, men det var väldigt lite och mer diffust jämfört med den punktsmärta som man tidigare fick vid palpering. Jag kände dock aldrig av någon smärta under eller efter passen när jag var igång igen.

11-12 veckor låter som en något lång rehabtid men det kan nog iofs variera rätt mycket från person till person. Sedan spelar det väl också in hur långt gången frakturen var när man avbröt löpträningen. I mitt fall dök smärtan upp plötsligt och väldigt karaktäristiskt i slutet av ett pass (även om varningssignaler funnits innan) och jag sprang inte mer efter det, vilket säkert bidrog till den minimala rehabtiden. Har läst en hel del om löpare som tränat/tävlat vidare med stressfraktur och då kan det ju bli rätt komplicerade historier med "återfall" och lång väg tillbaka. Det bästa är nog att få ett läkarutlåtande kring hur mycket och hur snabbt du kan belasta benet.

Sedan är det ju även av vikt att om möjligt förstå orsaken till frakturen så att man inte åker på nya skador när man väl är igång igen. I mitt fall berodde det med största säkerhet på överansträngd muskulatur till följd av en kombination av ändrad löpteknik, skor med mindre dämpning och för snabb stegring av träningen.

Hoppas att du får ordning på benet och att du är igång med löpträningen snart igen!
Lizen
1966 • Göteborg
#3
17 juni 2012 - 15:36
Gilla 
Hej och tack för ditt svar. Mitt problem är att jag har en läkare som hävdar att man bara kan få stressfrakturer i foten. Kommer lixom inte längre där. Har iaf kommit igång lite bättre med alternativ träning nu och även promenader utan att det gör ont. Avvaktar nog ännu ett tag med att löpträna även om jag är bra sugen på att dra igång igen :-). Det är ju så kul att springa.

Syntes din fraktur vid vanlig röntgen eller gjorde du en MR?

1952 • Mörrum
#4
17 juni 2012 - 17:46
Gilla 
Din läkare verkar ha dålig koll på stressfrakturer. Jag fick en i vadbenet. Liksom Robin gjorde jag ett uppehåll på 6 veckor. Alternativ träning fungerade under denna tid. Startade med mycket lätt löpträning. En viss ömhet kunde kännas i början men efter ca 8 veckor kändes inget och då var det dags att öka på träningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.