Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 17922 visningar

för stora skor eller för små?

1977 • Göteborg
#1
30 juli 2012 - 18:11
Gilla 
jag har använt mina asics 2160 som passat mina fötter perfekt förutom att vänsterfoten är större och det har resulterat i att jag fått infektion i nageln .
Köpte nya häromdagen och tog en halv storlek större och var ute o på en löprunda och de var alldeles för stora!!
Nu bytte jag dem till den storleken jag hade innan o undrar om jag gjorde rätt??

Vad är bäst, sitta precis (något små) eller för stora??

Alla säger olika till o med i sportaffärena!
< < < 1 2 > > >
Dana
1965 • Helsingborg
#2
30 juli 2012 - 18:35
Gilla 
"för stora" skulle jag säga. alltså upp till ett nr större än normalt. varför? eftersom fötter blir större när man springer. specielt när man springer långa streckor.
Nix
1979 • Stockholm
#3
30 juli 2012 - 20:46
Gilla 
Om man nu ska tvingas välja så hellre för stora eftersom fötterna sväller
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#4
30 juli 2012 - 21:05
Gilla 
Haller med Dana och Nix. Jag har t ex 38 i vanliga skor och 40 (!) i loparskorna. Har aldrig problem med fotter som domnar eller varker t ex.. Ett tips ar att snora stora skor med sk heel lock. Det funkar for mig och skorna sitter ordentligt pa fotterna. Har ar en video som beskriver hur man gor. http://www.youtube.com/watch?v=btVx5hwf83w
1961 • Uddevalla
#5
30 juli 2012 - 21:06
Gilla 
Jag tyckte mina asics Cumulus 13 i "normal" storlek var perfekta för foten tills jag började komma upp i lite längre sträckor, då började det kännas tryck på några tår. Droppen blev Göteborgsvarvet där jag kunde räkna ihop till 6 blå tånaglar och rejält ömt. Fick då gjort mig en sula som höjer upp hålfoten något och "drar tillbaka" tårna något, vilket har hjälpt , men som sagt vid längre sträcker så blir foten större, som Dana skrev ovan.
Har nu köpt nya asics Cumulus14 en storlek större. Dom kändes bra på dagens premiärrunda och tror på nya tånaglar igen...

Jag gick från 2160 till Cumulus och upplever Cumulus som lite tajtare än 2160. Kanske är det en Cumulus en storlek större du skall ha!?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
30 juli 2012 - 23:04 Redigerad 30 juli 2012 - 23:05
Gilla 
Jag får blånaglar av pass över ca 25 km om jag inte har skor som är 2,5 - 3 (tre) nummer större än mina vardagsskor. Ser ingen nackdel i att kunna vifta på tårna, bara man snör skorna så att foten inte åker fram i skon.
Jag är långtifrån ensam om rejält stora skor men jag vet att somliga tycker att tighta skor funkar bäst.
1969 • Stockholm
#7
31 juli 2012 - 09:08
Gilla 
...och jag har alltid kört med skor som sitter som strumpor på fötterna, för stora skor går definitivt bort för mig. Men Jessica: om du fick problem med mindre skor, så har du väl det svaret redan? Då återstår väl att prova tipsen ovan om att snöra så att skorna sitter bättre osv. Alternativt lite "skokirurgi" på de mindre dojorna för att avlasta tån, men det finns det de som har gett sig på med framgång som förhoppningsvis kan tipsa om, själv har jag aldrig provat.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
31 juli 2012 - 10:03
Gilla 
Jag har provat, funkar utmärkt. Man skär bort ovanför och framför stortån (om det är den som drabbas. Det ser lite tråkigt ut och det är enklare att köpa "för stora" från början men är ju bättre än att gömma skorna i garderoben.
1977 • Göteborg
#9
31 juli 2012 - 10:55
Gilla 
Tack för toppen tips!

Madeleine!
Jag fick just det tipset på intersport :) löparsnörning kallades det :) skall prova!

Anett!
Jag har fått information om att Cumulus är lite (sladdrigare) än vad 2170 är?? Jag behöver stödet för min pronation.

Thomas!
Ja du har rätt, jag borde ju förstå sj att jag skulle ha större, men det kändes så klumpigt att ha större så därför ville jag rådfråga :)

Oldboy!
Jag skall prova att skära i mina äldre Asics :) hade ju varit toppen om jag kunde fortsätta använda dem ett tag till!

TACK igen!
1969 • Stockholm
#10
31 juli 2012 - 13:42
Gilla 
Jessica: Lycka till med operationen! :-) Du får väl ge oss en uppdatering sen. Jag tyckte att det borde vara bästa alternativet för dig för jag kan som sagt inte heller fördra för stora skor, så jag förstår ditt dilemma mycket väl.
Jenny P
1970 • Nyköping
#11
31 juli 2012 - 16:36
Gilla 
Du kanske skulle testa ett annat märke?
Olika märken och skor har olika egenskaper. Är skon för stor kan exempelvis hälen börja glappa, är den för lång kniper man med tårna, är skon för bred halkar man runt i den. Precis som en hård förstärkning vid tårna kan ge blånaglar om den är en aningen för trång.
Slår därför ett slag för löplabbet, där jag alltid fått hjälp att hitta skor som sitter perfa från start.
Lycka till!
1977 • Göteborg
#12
31 juli 2012 - 21:39
Gilla 
Tack ::))

Jag bytte tillbaka till den större o har precis tagit mig en runda på ca 3 km o jag e inte nöjd alls :( tror att de tightare skorna passar mig bättre.. får ingen go känsla alls när skon e för stor utan jag känner mig osäker på varje steg jag tar.. la i mina inlägg för o fylla ut dem men det hjälpte inte..

Jenny du har nog rätt jag får helt enkelt byta märke.. vet du något du kan rekomendera på rak arm? eller någon annan som vet?? jag behöver ju stöd eftersom jag har en pronation

tusan att de inte finns skor som passar perfekt!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
3 augusti 2012 - 00:44
Gilla 
Kanske är det inte skorna som behöver bytas, kanske är det löpsteget? Pronation är naturligt. Somliga får problem med för mycket pronation (överpronation), men inte alla. Det finns en liten film på youtube med Haile Gebrselassie där någon diskuterar hans kraftiga pronation i senare delen av ett marathon. Han springer i neutrala lätta skor och kan hantera det genom stor bålstyrka, höften tippar inte ner åt sidan utan han bara rullar över foten.
Prova att springa lite barfota på en gräsplan eller lätt fuktig sandstrand och känn hur annorlunda ditt steg känns då. Jag gissar att det går bra att springa så också!
HR
1972 • Stockholm
#14
3 augusti 2012 - 09:51
Gilla 
Pronation är naturligt, "alla" pronerar och det hjälper kroppen med stötupptagningen. Hur mycket man pronerar varierar förstås. Normalt skulle jag nog inte tycka att man ska springa i något annat än "neutrala" skor. Pronationshämmande skor tror jag ofta skicka upp problemen uppåt i lederna, knän till exempel.

Bättre att träna upp kroppens styrka och stabilitet över tid.

Har man stor felställning i kroppens leder så blir ju även pronationskilar lite fel för kroppen då man skjuter problemet vidare i kedjan med en onaturlig ledförskjutningskompensering. Speciellt om man går utan till vardags, vilket kroppen vant sig vid.

Hålfotsuppbyggnad och sådant är ju en annan femma, det kan jag inte så mycket om, och det har jag ingen klar åsikt om. Jag har ganska högt fotvalv men klarar mig fint i platta sko och barfota men kan tänka mig att i vissa typer av skor skulle jag tjäna på iläggssula för hålfoten.

Mina arbetsskor har en hålfotsuppbyggnad och fötterna mår prima av det. I löparskor klarar jag mig / springer helst utan.
Pronationshämmande sulor känns för mig som att springa på skrå - helt onaturligt på plant underlag och ännu värre på lutande underlag.

1977 • Göteborg
#15
3 augusti 2012 - 10:38
Gilla 
Jag gjorde ett total byte av märke o skall nu ge Saucony en chans Jag var ute ca en mil o prova de igår o tyckte att de kändes lätta o ändå lite stabila..

Håller med att det är bäst att träna upp stabilitet o styrka fast jag har gjort ett par fel tramp som gjort mig svag i vänster foten och då hjälper stödet mig..

Jag överpronerar såpass att jag tycker att det hjälper mig med pronationsstöd i skon..
Prov sprang i ett par kayano och tyckte det var bra tunga (för mycket stöd) så det finns ju helt klart en sko för alla (eller om man väljer att springa utan) :)

Tack för alla inlägg
Pär M
1969 • Umeå
#16
3 augusti 2012 - 13:40
Gilla 
åxxå byt från asics till saucony.
Victoria
1970 • Mölndal
#17
3 augusti 2012 - 19:11
Gilla 
Henrik Rundgren: Du är klok som en bok! Tack för alla dina riktigt bra och trevliga kommentarer!!
HR
1972 • Stockholm
#18
3 augusti 2012 - 22:51 Redigerad 3 augusti 2012 - 22:53
Gilla 
Victoria: tack!

Jag har tillgång till en litet men otroligt kunnigt kontaktnät som jobbar i det tysta i bakgrunden dock, så jag kan inte ta all cred själv.

Dessutom ska man inte utgå ifrån att jag nödvändigtvis har rätt i sak. Vissa saker vet jag att jag vet, och vissa saker tror jag att jag vet. Det finns många variabler så jag försöker tänka på att det enda man ska vara öppen för är att ompröva sin kunskap mellan varven och jag missar inte ett tillfälle att suga i mig andras erfarenheter.

1977 • Göteborg
#19
4 augusti 2012 - 10:06
Gilla 
Mycket kloka kommentarer från alla ::))

Jag känner mig bra nöjd med Saucony! Bra val Pär :)
Kan verkligen rekommendera detta märke!

De är lätta och luftiga och ändå stabila!
Kostar ca 1700 men kan säkert variera från affär till affär

Tips är att de har 20% på ALLT på Intersport på avenyn i Göteborg! PASSA PÅ ::))
2006 • Alingsås
#20
4 augusti 2012 - 10:59
Gilla 
efter ha sålt skor i över 10 år säger det mig att folk har fel storlek oftast. är skon för stor eller liten så e det fel sko. tänk ca 5 mm än foten så har ni ett bra riktmärke men sen ska bredden passa också. foten svullnar under dagen så 5mm brukar räcka. slon får ej chippa o tån ska ej ta emot där framme
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.