Löpning Kost & Näring 27 inlägg 14032 visningar

Kost innan tävling?

1999 • Katrineholm
#1
10 oktober 2013 - 20:11
Gilla 
Hej!
Ja som rubriken säger så undrar jag va ni alla brukar äta inför låt oss säga ett 10km lopp? Har koll på vad man ska äta dagarna innan men just under tävling dagen innan loppet. Jag ska springa 10km kl 14:00 nu på lördag, brukar äta typ stor portion pasta med köttfärssås erl wok till 2-3 timmar innan men man kanske blir för tung av de elr?
< < < 1 2 > > >
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#2
10 oktober 2013 - 20:54
Gilla 
Jag ska tävla på lördag med start 14.15. Det blir antingen sen frukost ca klockan 10 eller en tidigare frukost följt av en banan vid 11-halv 12.
Pasta tycker jag definitivt blir för tungt för magen!!
1999 • Katrineholm
#3
10 oktober 2013 - 22:06
Gilla 
Vilket lopp ska du köra Stefan Ödman? :)
Re:Kristoffer, är de inte bra med mycket kolhydrater dagarna innan så man fyller på depåerna?
Har för mig att Bo Engwall gjort 2:18 på maran och han åt väldigt mycket godis innan.
1999 • Katrineholm
#4
10 oktober 2013 - 22:28
Gilla 
Så de med kolhydrat laddningen är inte lika viktig för de här lite kortare loppen på runt 10?
1963 • Örebro
#5
10 oktober 2013 - 23:04
Gilla 
Jonathan, du behöver inte kolhydratladda för 10 km och du behöver inte käka en rejäl lunch innan loppet för energins skull. Du är ju bara ute i 40 minuter så det är viktigare att du känner dig lätt och snabb.

För mig passar det bra med mackor och Oboy till frukost (vitt bröd) och ett lätt mellanmål, även här kan det bli vitt bröd eller kanske en pannkaka. Jag är ute efter kolhydrater och vill undvika fibrer. Men prova inte något till loppet som du inte har testat vid träning.

Lycka till på loppet! (Gissar att du kommer till oss i Örebro på lördag)
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#6
11 oktober 2013 - 00:01
Gilla 
Jag gör oftast precis som joakim. Vitt bröd (med sylt) och minimalt i övrigt med fibrer. Alltså tvärt om mot hur jag äter till vardags. Med mer fibrer löper jag nämligen större risk för magproblem under tävlingen, det har jag empiriskt kommit fram till.

I tillägg: Eftersom varje kilo "onödig" extravikt i normalfallet ger närmare en halv minuts sämre tid på milen borde det finnas åtminstone upp till en halv minut att tjäna på att optimera födointaget dygnet innan tävlingen startar. Alltså att inte äta mer än nödvändigt - men ändå tillräckligt. Om det faktiskt förhåller sig på det sättet och hur man skulle åstadkomma en sådan optimering rent praktiskt har jag ingen aning om.

För egen del skiljer det minst ett par kilo mellan att ha låga glykogen- och vätskedepåer mot när jag är "fulltankad". Att springa korta tävlingslopp med "maximal" startvikt känns inte så optimalt. Men att springa uttorkad lär å andra sidan ge ännu större försämring av tiden.

För de flesta av oss motionärer är detta väldigt teoretisk och oväsentligt men jag tycker väl ändå att eliten inför viktiga tävlingar borde ha strategier för detta? Vad tror ni andra?
1991 • Äppelbo
#7
11 oktober 2013 - 08:19
Gilla 
Jag brukar äta såhär inför ett lopp som börjar 14:

- Frukost ca 08.00: Havregrynsgröt med mjölk, bär och ett ägg ELLER yoghurt med müsli och ett ägg. Kaffe.

- Lunch ca 12.00: Pasta med tonfisk i olivolja.

Obs, havregrynsgröt är säkert för fiberrikt för många (risk för stul med magen...) men för mig funkar det fint. Viktigt att dricka tillräckligt innan också, men jag brukar inte hetsa i mig utan gå på hur törstig jag faktiskt känner mig.

Oj, vad jag tror att det här med kost innan lopp är induviuellt. Det som funkar för en, funkar kanske inte för en annan. Ska ändå bli intressant att följa tråden och se hur folk gör.
Kinsei
1974 • Malmö
#8
11 oktober 2013 - 08:44
Gilla 
Föredrar pastan kvällen innan i stället...i magsäcken gör den ju ingen större nytta när man springer! Sedan en vanlig frukost och ett lättsmält mellanmål med en balja kaffe strax före 12.
1965 • Kungsholmen
#9
11 oktober 2013 - 08:49
Gilla 
Mat 2-3 timmar innan gör ingen annan nytta än att den fyller upp din glykogendepå i levern som används som buffert för blodsockret men detta kan man lika bra göra med en banan och några små kex ca en timme innan loppet.
Viktigast är nog att tänka på att inte ha för mycket svårsmält föda kvar i magen, alltså äta lätt men ändå aldrig gå låg på energi (tex svälta hela dagen).

Jag brukar köra normal frukost, lätt lunch 2-3 timmar innan och möjligen en banan en timme innan om det behövs.
1991 • Åkersberga
#10
11 oktober 2013 - 09:14
Gilla 
Om jag ska springa 15> så laddar jag upp med köttfärssås och spaghetti till frukost sen dricker jag endast vatten innan loppet, för 10 km äter jag en vanlig frukost, filmjölk med müsli och 1-2 mackor samt kaffe
1999 • Katrineholm
#11
11 oktober 2013 - 09:15
Gilla 
Tack så mycket för alla svar!! :)
Tror ni de funkar om jag äter pasta med något till på kvällen idag, och kl 10 imorron äter jag ljust bröd med kanske ägg elr sylt till? vanligtvis dricker jag alltid Proviva till frukost men är det bättre med oboy till?

Joakim, japp de ska jag, siktar på under 39:30!
Förra 10km loppet i nrkpg fick jag nämligen SJUKT ont i magen vid 6-7 km, va nästan tvungen att ge upp för de gjorde riktigt ont vid högra övre magmuskeln, men de slutade kännas efter 5-6 min så tappade nog någon minut där, sänkte ju farten pga smärtan.

Men ni tror ja klarar mig från detta med en bättre kost innan?
1971 • Nykvarn
#12
11 oktober 2013 - 09:26
Gilla 
Jonathan, ditt nya förslag ser mycket bättre ut tycker jag. Som andra påpekat, för 10km och en så kort löptid som du har behövs verkligen ingen extra laddning, Pastamiddag kvällen innan, normal frukost.

Att ändra för mycket jämfört med vad du är van vid är att riskera magproblem och andra problem under löpningen. Lycka till imorgon! Du är jämnårig med min dotter, inte många i hennes bekantskapskrets som springer milen sub40 :-)
1977 • Eskilstuna
#13
11 oktober 2013 - 09:59
Gilla 
För egen del blir det nog en pizza i kväll. Imorgon kl 10 går starten för SUM.
Vad jag än äter idag och i morgon kommer jag gå tom på kolhydrater någonstans mellan 30 och 40km enligt egen erfarenhet.
Antar att det man stoppar i sig utmed banan hjälper till att skjuta upp det några km.
1965 • Kungsholmen
#14
11 oktober 2013 - 10:03
Gilla 
"Antar att det man stoppar i sig utmed banan hjälper till att skjuta upp det några km "

Enligt Tim Noakes (Lore of Running) så används det du stoppar i dig bara för att ersätta blodsocker som förbränns. Glykogenkonsumtion från muskler påverkas inte så du bör gå tom på muskelglykogen oberoende av vad du stoppar i dig men däremot kan du balansera upp ett lågt blodsocker genom att minst äta ca 60 g kolhydrater i timmen.
1977 • Eskilstuna
#15
11 oktober 2013 - 10:42
1 Gilla 
Ja du ser. Inte ens det hjälpte ;-)
En får hoppas att man iaf är lite bättre tränad så vadkrampen från ifjol håller sig borta.
Oavsett om det har någon effekt eller vilken kommer jag att äta bullar (hoppas det är wienerlängd i år igen) och saltgurka bara för att det är gott.
Faktiskt mitt bästa minne från SUM förra året, wienerlängden och saltgurkan, tillsammans i samma tugga, sjukt gott. :-)
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#16
11 oktober 2013 - 12:40
1 Gilla 
@Jonathan: Jag springer Bilingehusloppet i Skövde
1981 • Göteborg
#17
11 oktober 2013 - 13:58
Gilla 
Springer halvmara imorgon, ätit broccoli och spenat stuvning typ hela veckan.
Ikväll blir det några öl potatis, strömming och potatis.

Imorgon bitti macka, ägg, fil och kaffe och extra vatten kör även vätskersättning och lite makrill.
Jag siktar på mat som gör mig mätt men samtidigt lätt i kroppen.

Jag ansåg men anser inte idag att kolhydrater har ngn verkan när inte kroppen jobbar längre än 1,30h
1985 • Handen
#18
11 oktober 2013 - 14:21
Gilla 
Hur gör ni med vatten dagen innan? Ska oxå springa SUM imorron och inför fjällmaran så sänkte jag kanske 1,5-2L vatten på kvällen innan vilket resulterade i en förstörd natts sömn
1977 • Eskilstuna
#19
11 oktober 2013 - 14:30
Gilla 
FInns ingen anledning att bulka vatten. Drick om du är törstig.
Sen finns det ju 5 kontroller på loppet.
Jag velar om jag ska ta vätskeryggan i år. Drack inte speciellt mycket ur den förra året.
Vore skönt att slippa ryggan faktiskt. Värme är ju en non-issue så man klarar sig ju egentligen utan.
Men när man får sin dipp mellan 30 och 40km så är det ju nice att kunna ta några sippar bara för att liksom. Men gör det någon större skillnad, nä, tror inte det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
11 oktober 2013 - 15:09
Gilla 
Jag börjar mer och mer luta åt att bara äta som vanligt. 10km behöver man inte ladda för, se bara till att inte vara hungrig när loppet startar. Äter man ett huvudmål som sista födointag är 3 timmar före lämpligt för de flesta.

Snabba kolhydrater skulle jag hålla igen på, det är inte bra att köra upp blodsockret före tävlingen, men experimentera inte när det är tävling.

Vatten kan man inte ladda dan före, bara se till att man inte har underskott av bastubad eller långpass eller shoppingrunda eller nåt dagarna före. Ska man vätskeladda är det nånting liknande fysiologisk kosaltlösning, upp till 7dl eller om det var en liter som man har druckit färdigt en timme före tävlingen. Absolut ingen sportdryck före start men gärna under loppet om det är långt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.