Löpning Träning 4 inlägg 4655 visningar

Positiv feedback ger bättre löpekonomi

1960 • Södermalm
#1
18 mars 2014 - 20:57
Gilla 
Det här tycker jag var intressant. http://www.runnersworld.com/sports-psychology/how-your-thoughts-affect-your-running-efficiency

Löpare som fick positiv feedback av de som stod bredvid fick bättre löpekonomi. Det spekuleras i artikeln om att det beror på att man blir mer avspänd, vilket låter rimligt för mig. Hur man använder den mekanismen utan publik överlåtes som en övning åt läsaren :-)
1975 • tyresö
#2
18 mars 2014 - 23:32
Gilla 
eller är det så att man rycker upp sig och sträcker på sig. Blir lite stoltare och mer fokuserad på uppgiften?

Har inte läst dokumentet så jag bara grubblar fritt.

Mest för att jag inte känner igen mig i tanken om att bli avslappnad inför publik. Snarare att jag fokuserar mer på hur jag tänkte mig att jag skulle springa. Att jag inte fuskar. Typ när svärfar står och tittar när man spikar eller sågar... Jag blir inte mer avslappnad men jag gör det jag intalar mig är mest rätt och det jag tränat på.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#3
19 mars 2014 - 10:06
Gilla 
Jag tänker att bland publiken under ett lopp kanske min framtida fru står och tittar, så då gäller det att visa sig från sin bästa sida och springa så snyggt som möjligt. Och snyggt = bra. :)
1960 • Södermalm
#4
19 mars 2014 - 20:56 Redigerad 19 mars 2014 - 21:04
Gilla 
Det är tyvärr normalt med så små grupper i forskning om löpning. Finns inte pengar för mer. Men det brukar räcka för att se en tendens, som i det här fallet att de fick bättre ekonomi efter positiv feedback. Svårt att se att slumpen skulle åstadkomma det. Man kan ju inte dra slutsatsen att alla löpare får bättre ekonomi av positiv feedback, men det gör de ju inte heller.

Jag tror säkert att de hade publicerat resultaten även om de hade fått ett annat utfall. De mäts ju på antalet publikationer och det är ju lika mycket jobb att komma fram till ett oväntat resultat. Dessutom ger oväntade resultat oftast mer uppmärksamhet.

Jag skulle gärna veta om kontrollgruppen också hade åskådare. Jag skulle gissa det, för annars blir det ju svårt att veta om det var publiken eller feedbacken som gav effekt.

BTW, jag tvivlar på att man får bättre löpekonomi av att aktivt sträcka på sig när man springer. En stolt hållning är det mest avspända i löpningen om man har en stolt hållning i andra sammanhang. Man kan säkert få en träningseffekt av att sträcka på sig när man springer, och imponera på sin framtida fru (re #3), men hållningen kan man ju enkelt träna under alla dygnets vakna timmar, förutom när man gosar med sin framtida fru.

EDIT: med aktivt sträcka på sig menar jag att man gör det genom att medvetet spänna sig för att få en mer uppsträckt hållning
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.