Löpning Träning 9 inlägg 6476 visningar

Viktnedgång med hjälp av löpning?

Helena
1982 • Linköping
#1
22 mars 2014 - 18:31
Gilla 
Hej Alla!

Någon som använt löpning för att gå ner i vikt?

Jag har precis kommit igång med löpningen efter en graviditet där jag också la på mig nåågra kg för mycket. Jag behöver gå ner ca 13kg för att komma till samma vikt som innan graviditet.

Tips för löpning vid viktminskning mottages tacksamt!
Vanja Pettersson
1982 • Åkers styckebruk
#2
22 mars 2014 - 18:53
Gilla 
Jag tycker det är svårt att gå ned i vikt när jag motionerar hårt. Kroppen behöver näring och energi. Jag brukar äta mindre och ta långa promenader när jag vill minska i vikt.
1982 • Åkarp
#3
22 mars 2014 - 18:53
1 Gilla 
Spring bara. Och ta det lugnt i början. Lugn skön löpning. Om ditt mål primärt enbart är att gå ner i vikt så behöver du ju inte plåga dig med en massa intervaller som vi andra tids jagare behöver.

Är du helt novis vad gäller löpning/jogging så hade jag börjat med att gå till valfri löparbutik ex. runners store/löplabbet för att få hjälp med ett par riktigt bra skor till att börja med. Ovan vid löpning och dåliga skor kan bara gå på ett sätt enligt mig och det är ont överallt.

Sen ska du trappa upp löpningen väldigt långsamt. Helst kanske börja springa någonstans där du har ett skonsamt underlag. Asfalt löpning som start kanske inte är det bästa.

Testa dig fram. All träning är bättre än ingen träning och det i kombination med att man tänker lite på vad man stoppar i sig kommer ge en viktnedgång. Hetsa inte med att tappa kg för snabbt bara. Långsam viktnedgång är oftast mer hållbar än om man kapar 10 kg på 2 månader.

Det var mina amatörtankar......
1965 • Kungsholmen
#4
22 mars 2014 - 19:28
Gilla 
Springer man 10 mil/vecka och INTE äter något extra av detta så går man ner ca 1 kg/v som ett litet räkneexempel.
Kommer du upp i 2 mil/v så blir effekten max 2 hg/v och oftast mindre pga extra intag.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
22 mars 2014 - 21:54
Gilla 
Vissa går ner automatiskt när de börjar springa. Själv håller jag med Vanja. För mig är det jättesvårt att kombinera, för ju mer/hårdare jag tränar, desto hungrigare blir jag.
Helena
1982 • Linköping
#6
22 mars 2014 - 22:21
Gilla 
Jag är väl inte helt by på löpning men det är väl ialf 1 1/2 år sen sista passet. Har kört mkt crosstrainer senaste tre månaderna. Sonen har blivit 5 månader och det är förns nu jag vågat börja med löpningen igen. Man ska ju helst vänta 6 månader efter förlossningen men nu vill jag inte vänta längre.

Får gå igång sakta men man vill ju så mkt på en gång ;)
1975 • Göteborg
#7
23 mars 2014 - 02:47
Gilla 
Verkar vara mer effektivt att styrketräna om målet är att tappa vikt. Kanske är en bra idé att stärka upp muskler och ligament ordentligt i största allmänhet innan man börjar springa? Löpning är ju inte direkt skonsamt för en otränad kropp, särskilt inte med några extra kilon att dra runt på.

Annars är viktigt att det får ta tid. Våga vara otrendig - undvik quick-fixar.
Robert Högfors
1973 • Trosa
#8
23 mars 2014 - 09:50
Gilla 
kombination av löpning och lite styrka e nog bäst! men tror 70-80% ligger nog i vad man stoppar i sig! enligt min erfarenhet,, gick ner från 87,9 till 77-78 för 2 år sen, tog ungefär 7-8 mån att fixa det med hjälp av nyttig mat och motion, sen dess ligger jag kvar på samma vikt!
1967 • Torslanda
#9
23 mars 2014 - 09:54
2 Gilla 
Tja för mig gäller numer nog det omvända:-) Ju mer jag springer ju mer går jag upp i vikt. 100% beroende på att jag länsar kylskåpen när jag kommer hem. Jag har dock faktiskt gått ner 12 kilo med hjälp av löpning inför mitt bröllop för ett par år sedan. Jag räknade då så här: ett kilo kroppsfett = ca 7500 Kcal. En timmes löping i mitt dåvarande tempo Är ca 800 Kcal. jag behövde då för att nå mitt mål springa ca 7 mil i veckan och inte inta mer än 50% av den förlorade energin. För att få kroppen att bli bättre på fettförbrukning så är det bättre att springa långsamt och långt samt att inte inta snabba kalorier under eller direkt efter passet för att låta processen fortgå så länge som möjligt. Skulle inte tro att detta är det mest optimala sättet att gå ner i vikt men det var kul då jag gillar denna typ av slölöpning. Det finns massor av forskning kring allt detta men vi är alla så olika samt att det i slutändan handlar om vad vi gillar att göra. Gillar du att springa, gör det men föredrar du gym eller eller anant gör då det. Som påpekats, det viktigaste är ATT man gör något. Enda vettiga sättet att gå ner i vikt är att få ett energiunderskott och det kan man få på så många olika sätt. Äta mindre, röra sig mer etc. Jag förordra helt klart att röra sig mer i kombination med att man tänker på vad man stoppar i sig. Har man någorlunda koll på sitt dagsintag så kan man lätt räkna ut hur mycket man behöver röra på sig.

I vanliga fall säger man att man har ett "fönster" på en halvtimme efter ett pass för att stoppa i sig ny energi som snabbt kan gå ut i muskler etc för att förbereda oss för ett nytt pass. Om man däremot inte har kört så hårt under passet så finns det ingen direkt anledning att direkt proppa i sig ny energi direkt. Kör du hårdare eller oftare så är detta dock viktigt. Kombinera gärna jogg med gång för att få tiden ute att bli längre. Det är främst tiden som är viktig. All rörelse förbrukar energi men graden ökar med intensiteten men det krävs då även mer av kroppen. Glöm inte vätska, rent vatten gör mycket för kroppen här. Lycka till, detta fixar du lätt med rätt inställning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.