Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Mönsterås stadslopp 4 inlägg 6064 visningar

Rimligt mål

David Unger
1982 • Mönsterås
#1
9 juni 2015 - 21:05
Gilla 
Hej!

Behöver hjälp med att sätta ett mål som morot för tävling över 10 km på lördag.

Jag har alldeles nyligen etablerat en trygghet i ett tempo mellan 4.50-5.00 på egentligen alla distanser över 5 km (7-14 km är de distanser jag löpt). På 5 km är jag något snabbare och har gjort 4.35-4.40, med enskilda kilometertider på nedåt 4.15.

Vad skulle kunna vara ett rimligt mål med tanke på de olika förutsättningar som tillkommer vid en tävling, ex.
- att loppet går mitt på dan, en tid då jag sällan tränar
- att tävlingsmomentet ger ett adrenalinpåslag
- ökade svårigheter att hålla sitt eget tempo p.g.a. medtävlanden
- draghjälpen från andra löpare

m.m.

Har problem med att bestämma mina möjligheter, då min utveckling gått fort framåt tidsmässigt sedan jag började träna löpning efter ett par års uppehåll i mars.

Hur brukar ni reagera på tävlingsmomentet? Hur påverkar det er fysiskt, mentalt, tids- och fartmässigt?
1984 • Stockholm
#2
9 juni 2015 - 22:01
Gilla 
Oj det där tror jag är svårt. Framförallt tycker jag farten på träning verkar skilja mkt mellan olika löpare. Tävlar du mot dig själv när du tränar? Alltså försöker du göra en tid även då eller fokuserar du på att hålla det kontrollerat?

Personligen har jag aldrig orkat milfart mer än 6km på träning och allt över 4km i milfart brukar kännas som ett hårt pass. Så om du skulle vara likadan (vilket det inte finns någon anledning att tro) så skulle du hamna runt 4:40-fart då kanske? Men å andra sidan säger du att du är "trygg" på 5-fart? Jag gör milen på 45 men jag vet inte om jag går ut och bränner av 7-14km i 5-fart när som helst direkt. Mina distanspass går vanligen runt 5:30-fart, kanske med fartökning upp mot 4:40 i några kilometer mot mitten/slutet. Men kanske ändå, om jag trycker på lite så hamnar jag nog strax under 5 ändå (bara det att jag kör såna pass extremt sällan).

Gissar att du kör lite hårdare på dina distanspass än vad jag gör och att du då ligger ganska nära mig i kapacitet. Jag har gjort 5km i 4:20-fart på träning men då tävlade jag mot mig själv. Om jag fortsätter gissa att du tävlat litegrann mot dig själv på träning så tror jag du får svårt att gå under 45. Men 46:xx känns som ett rätt säkert bet (haha, nåja) om banan är lika platt som där du gjort farterna du refererar till. Större chans till 45:xx än 47:xx skulle jag säga.

Vill bara betona att jag bara gissar, men jag skulle gärna velat ha en gissning i ditt ställe så jag spekulerar på.
David Unger
1982 • Mönsterås
#3
11 juni 2015 - 16:08
Gilla 
Tänker mycket på att inte ta ut mig fullständigt när jag tränar och har ofta ganska mycket säkerhetsmarginaler i orken och energi kvar när jag är färdig. Dock tycker jag att det är svårt att trycka ifrån och verkligen springa fort.
Det kanske beror på att jag så gott som alltid löper mina längder i ett sträck oavsett distans och att jag inte får full vila, när jag leker med farten (något som ofta sker en kilometer i taget, snabb-långsam-långsam-snabb och så vidare).
Låter som ett väldigt snabbt tempo att hamna under 47 minuter tycker jag, framförallt som loppet går mitt på dan.
Jag löper också ofta så att jag justerar farten efter mina tider (ingen har så bra koll som jag på de enskilda kilometerna under pågående träning), så att om jag ger mig ut för att springa milen på träning och springer i 4.30-fart en enskilt kilometer så vet jag att jag kan "kosta på mig" att springa nästa kilometer ned emot 5.30-fart och ändå landa tryggt och säkert kring mina 50 minuter i slutändan. Med andra ord springer jag sällan slut på mig. Men kanske är det det jag får prova på att göra till helgen - om inte annat för din skull Johan, så att du inte behöver skämmas för dina gissningar. Själv skulle jag mellanmjölkigt tippa en tid kring 47.45-48 minuter, men vi får väl se till helgen.
1984 • Stockholm
#4
11 juni 2015 - 16:21
Gilla 
Värmen kan såklart påverka litegrann. Men i stort står jag kvar vid mitt tips även efter den extra infon du gav nu :). Säg höga 46 då om det blir soligt, låga 46 annars ;). Men känn ingen press, du vet bäst vad du klarar av. Bara slappna av - ha roligt - kämpa i den ordningen och se var det landar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.