Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 16533 visningar

Bra löparskor för tunga löpare

Jenny Borgström
1972 • Lund
#1
27 december 2017 - 07:55
Gilla 
Jag har sprungit i 2 år, väger +95kg och har drabbats av både hälsporre och spontanfraktur i samma fot fast vid olika tillfällen. Detta har gjort lååånga avbrott i träningen och jag får börja om från början efter varje uppehåll. Jag har provat olika skor, med och utan ortopediska inlägg. Jag har varit på bla löplabbet och sprungit och fått skor rekommenderade för mig. Trots detta kommer jag hem med skor som inte är för mig. Lite får jag väl skylla mig själv och min egen okunskap, men jag kan inte låta bli att bli besviken på försäljarna som som säljer skor som uppenbart inte är för mig. Jag har googlat på löparskor för överviktiga och de skor som dyker upp är inte helt lätta att få tag på. Sååå jag undrar vilka skor använder ni tyngre löpare?
1982 • Kalmar
#2
27 december 2017 - 10:11 Redigerad 27 december 2017 - 10:12
1 Gilla 
Jag slutför nu mitt 3,e helår som löpare. Jag är fortfarande kraftigt överviktig om än 15-20 kilo mindre än när jag startade.

Jag hade också problem, framförallt första året, med skador där jag fick vila. För mig tror jag helt enkelt att det var så att tyngden tillsammans med att vara otränad slet på kroppen så mycket att jag fick skynda väldigt långsamt. Få fort jag sprang lite för fort eller för mycket straffade det sig. Provade ett flertal olika skor utan att det gav någon effekt.

Idag använder jag Asics (just nu GT) funkar bra och jag har detta år varit hyggligt förskonad från skador. Asics Kayano som är snäppet bättre dämpning i har jag sett rekommenderas för tunga löpare.

Att jag i år klarat mig från skador tror jag (för egen del) mer beror på att kroppen klarar av mer efter 3 års träning tillsammans med att jag väger mindre. För mig hade nog skorna inte varit en lösning för att kunna springa mer/fortare. Jag har fått lära mig att min utveckling går väldigt långsamt och accepterat det.

Jag har också provat med olika inlägg utan att det hjälpt. Har snarare orsakat mer problem och skadekänningar.

Hoppas du lyckas hitta något som funkar!

Mvh

1967 • Åhus
#3
27 december 2017 - 10:39 Redigerad 27 december 2017 - 10:41
Gilla 
Adidas Ultra Boost
Riktigt bra dämpning enligt egen erfarenhet.
Nu är väl inte jag överviktig men har ca 30 års erfarenhet av löpning.
1973 • Åkersberga
#4
27 december 2017 - 13:15
Gilla 
Håller med om Adidas Ultra Boost kanske även Energy Boost kan räcka men också Hoka Bondi är otroligt väldämpad.
En annan viktig sak är att hålla lugnt tempo på alla sina pass för det sparar verkligen på benen, leder och ligament.
De gånger man vill springa snabbare skall man göra det uppför en backe eftersom det är mycket mer skonsamt för kroppen jämfört med plant underlag men att springa nerför mångdubblar skaderisken
Jenny Borgström
1972 • Lund
#5
27 december 2017 - 17:42
Gilla 
Stor tack för era svar! Detta med att utvecklingen går väldigt långsamt och att jag måste trappa upp långsamt är nog också något jag måste acceptera och jobba på..men det är svårt när löpning är det roligaste som finns.
stefan malm
1977 • Skellefteå
#6
27 december 2017 - 23:36
Gilla 
Jag väger mer än dig och jag trivs väldigt bra i salomon speedcross 3 och speedcross 4. Jag har också lite problem med fötterna när jag springer mycket och det som funkar bäst för mig är att ha flera skor att växla mellan. Förutom de ovan nämnda har jag ett par hoka och ett par fivefingers samt några inov8 och jag springer aldrig i samma skor två dagar i rad. Jag får oftast problem under vintern då jag nästan enbart springer i icebugs eftersom jag bor där vägarna inte underhålls av kommunen och därför är isiga och hala mest hela tiden.
Sommartid håller jag mig mycket i skogen och de enda vägar som finns i närheten är grusvägar vilket jag upplever som mycket skonsammare för fötterna.
1982 • Stockholm
#7
28 december 2017 - 09:53
Gilla 
När jag startade igång igen med löpningen för ungefär 10 år sedan, ville springa minst tre pass i veckan men det blev ett-två pga skador, så fick jag ganska snabbt problem med benhinneinflammation, då var jag också något överviktig. Men som du beskriver det så är viljan ofta högre än kroppens kapacitet för stunden.

Min lösning att investera i bra skor och att använda mig av en metronom som tickade på i 180-200 bpm, googla ”pose running”. Det kortade ner mitt steg avsevärt, med kortare och fler steg så minskade belastningen på varje steg. Det känns jättekonstigt i början, men jag tyckte det var värt att testa, för det kostar dessutom ingenting, bara ladda ner en metronom. Kan erkänna att jag än idag använder den som ett hjälpmedel för kadensen, även om jag idag har sänkt den något, till omkring 175-180.

Lycka till med löpningen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.