Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Kondition 11 inlägg 5345 visningar

50 år

Hogrän
#1
27 mars 2018 - 22:42
Gilla 
Jag har länge tänkt ta tag i mitt liv, men inte riktigt orkat pga psykisk ohälsa. Jag vill dock försöka och undrar hur jag skall börja. Har försökt med enkla övningar, men får väldigt ont och blir som det känns ännu mera stel. Kanske är det träningsvärk som går över. Skall jag göra övningar varje dag eller är det bra att vila kanske varannan dag ?
Nea
1977 • Västerås
#2
28 mars 2018 - 15:28
Gilla 
Hej!

Vad är det för övningar som du gör? Styrkeövningar bra att vila en dag i mellan så kroppen orkar återhämta sig. kroppen bygger när vi vilar. bra att stretcha efter lite när du blir stel som du skriver.

Jag skulle börja promenera små korta promenader först som du ökar smått med jämna mellan rum.

Första veckan typ: Det räcker att börja gå 10 ( 30 min om orkar) min varannan dag och stretcha (plockar äpplen typ en sådan övning dem övningar du kan och tycker om). Gå i din takt.

Andra veckan: kan du börja 15 (35 minuter) min varannan dag promenad. Gå i din takt.

Tredje veckan : Öka för varje vecka 5 min på promenad, lägg till simning en bra träning att sträcka ut hela kroppen skonsamt och bastu.

Kan öka tills du går en timme varannan dag då kan du smått börja med intervaller för att komma upp i fart. Sedan kan man börja jogga och gå intervall osv.

Tänkte på psykiska ohälsan där en vanlig brist är b vitaminerna och d vitaminerna, men ät multivitamin för att bygga på.( Magnesium är bra mot muskel ont eller kramp. Men för mycket är inte bra heller.) Ät mycket D vitamin behöver varenda kotte i detta land äta året runt, vi har för lite sol i detta land.

Lycka till, kämpa vidare ge inte upp! Tror det ger med sig efter ett tag.
Hogrän
#3
28 mars 2018 - 21:42
Gilla 
Jag gör övningar för att få bort fläsket runt mage och midja. Saken är den att jag inte vill gå för det är så vansinnigt tråkigt och när man går så träffar man på grannar och bekanta som skall prata och då blir det ingen motion. Det tar bara tid, tid som man inte har. Drf vill jag göra övningar hemma i min ensamhet. Jag gör just nu enkla stående övningar för mage och midja eftersom det bara är där fläsket sitter. När jag gör dessa får jag ont efter. Om det är träningsvärk eller andra problem vet jag faktiskt inte.
hxman
1976 • Skåne
#4
6 april 2018 - 14:50
1 Gilla 
Gå nånstans där du slipper träffa folk. Lyssna på musik eller poddar för att få tiden att gå. Det finns poddar om typ allt så du bör kunna hitta nåt om tex din hobby. Tror det viktigaste är att komma in i en rutin där motion blir en naturlig rutin och att du inte är överambitiös så att du skadar dig.
På styrkelabbet.se finns många tips ang träning och kost. De har en bra pod på samma tema. Det är ett bra startställe om du vill lära mer
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
6 april 2018 - 18:56
Gilla 
När du känner att du är tillräckligt motiverad: titta även på att kombinera motion med sund mat i lagoma mängder? Utan pekpinnar och panik. Vill man minska i vikt är det extremt svårt genom att bara motionera. (Man gör av med förvånansvärt lite extra energi på att jogga en timme, jämfört med hur jobbigt det känns!)

Prova sk HIIT, högintensiv träning? Bra enkla hemma-träningsprogram med kroppen som belastning, och typ en stol/bänk som hjälpmedel, i 7 minuters-intervaller. Skynda långsamt, prova ett 7-minuterspass en dag och känn efter, se hur det blir dagen och nästföljande därefter? Finns där appar till smartphone/surfplatta finns, sök på typ "7 minute workout".
1965 • Umeå
#6
24 april 2018 - 14:28
Gilla 
Ständigt stigande puls
Min tidigare erfarenhet var att om jag sprang i en konstant hastig så kom pulsen att efter ca 5 minuter stabiliseras sig på en nivå +- 5 slag under hela passet, dvs i 20 till 30 minuter.
Men inte så längre.
Löpte igår(löpband). Efter 1:a kilometern på 5:30/km puls 140. 2:a km 4:26/km puls 151, 3:e km 4:26/km puls 162, 4:e km 4:26 puls 172, 5:e km 4:26 puls 185. och när jag saktat ner bandet till 6 min/km , en kort stund 195 i puls innan den droppa och efter 6:e km puls 148.

Är där någon mer som passerat 50 och erfarit detta att värmekänsla i kroppen och pulsen hela tiden ökar?

Vanligen har jag eftersträvat ca 150 i puls och har hitta passande hastighet efter ca 10 min löpning. Den erfarenheten bygger på utomhus löpning, där jag inte kunnat mäta hastigheten mer än på klockan och km-markeringar några gånger på sträckan utan endast pulsen. Kanske så behöver jag springa en längre tid( >10 min) innan jag nått den stadiga pulsnivån och bestämmer löphastigheten. Eller så är det ett tecken på ohälsa?
Andreas
1981 • Hyllinge
#7
24 april 2018 - 15:54
Gilla 
Tänk på att punktförbränning inte fungerar så bra. Överflödigt på magen försvinner inte med magövningar, även om dessa så klart ska inkluderas i din träning.

Kör hårt!!

Walker67
1947 • Växjö
#8
25 april 2018 - 23:23
Gilla 
Alla är vi olika. Jag tycker det är tråkigt att köra övningar hemma, men känner mig piggare och i kropp och huvud efter en motionsrunda utomhus. Bortsett från det fysiska mår vi bra av att ta in intryck utifrån till skillnad mot att se samma väggar hemma hela tiden.
Precis som Andreas skriver går det inte att punktvis ta bort fett utan om förbrukningen är högre än intaget minskar man i vikt. Ock som M C skriver i kombination med ändrad kosthållning.
Sen är jag tveksam till om HIIT är den bästa lösningen om man redan får besvär med övningar, risken är att besvären ökar och att man tröttnar.
Sen är det inte fel att sätta upp ett mål för sin träning, som fungerar som motor när det tar emot alla träningar är ju inte en dans på rosor.
Fast om det tar emot en dag och man ändå kör sin träning brukar det kännas väldigt bra efteråt, nöjd att man inte vek ner sig.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#9
26 april 2018 - 07:59
Gilla 
Om du inte vill gå ute så köp en crosstrainer eller träningscykel så kan du snabbt få till 15-20 min inomhus. Det finns massor tillgängligt på blocket för en relativt billig peng. Det behöver ju faktiskt inte vara så avancerade grejer om man "bara" vill få upp flåset lite och förbränna nån kalori.
Jukka Sandin
1957 • Alingsås
#10
22 december 2019 - 18:44
Gilla 
Motionscykel, tråkigt men köp en o titta på långfilm o välj lätt program på cykeln.
Löp/hårband o kolla på film eller lär dig nytt språk eller bokbit välj det du gillar
Har du en enkel roddmaskin eller dragapparat eller varför inte ro en roddbåt på sommarn. Öka aktiviteten på något vis. Lägg dig på golvet o ta dig upp flera gånger hitta på något. Gå upp på en pall flera gånger eller trappor. Hitta en skogsområde där ingen går. Ta tag i en kraftig gren som når på tårna o försök dra dig upp eller klättra i trädet. Gör som små barn, va aktiv hela tiden??
Walker67
1947 • Växjö
#11
23 december 2019 - 01:08
Gilla 
Ett tips; gå igenom tråden som handlar om att börja träna som äldre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.