Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Kost & energi 6 inlägg 5233 visningar

Dåligt mående fysiskt och psykiskt.

1995 • Värmland
#1
22 juni 2018 - 22:40
Gilla 
Hej,

Jag är en 23 år gammal man och har haft enorma problem under en längre tid med mitt mående. Kort sagt, varit utbränd och deprimerad under 2-3 års tid pga studier och även gått på anti-depressiva 6 månader under slutet av 2017 till början av 2018. Slutade med medicinen i mars då jag, psykiskt, mådde bättre. Ska också tilläggas att mina fysiska besvär kvarstod eller till och med blev värre under medicineringen. Under denna tid hade jag gått upp i vikt och låg nu på 20 % kroppsfett när jag tidigare i livet alltid varit normalbyggd.

Har den senaste månaden inte studerat och endast försökt fokusera på att träna och komma i form igen. Mitt problem är att jag bara mår sämre och sämre när jag tränar. Jag har ständig träningsvärk, sover dåligt lite då å då, har svårt att koncentrera mig och får panikångest attacker. Jag går långa promenader, gör yoga och utövar lite lätt styrketräning. Följer ett program anpassat till näst efter nybörjare, inte väldigt avancerat med andra ord. Testat all typ av träning, olika kost; mkt protein och lite kolhydrater med alla typer av grönsaker, uteslutit laktos/gluten eller slutat helt med godis och snacks under en längre period etc. Även testat att prata med en kurator, mindfulness, ta flera månaders paus i studierna och bara fokusera på saker jag gillar. Har också testat att sova en viss tid varje natt, lägga mig samma tid och gå upp samma tid osv.

Ingenting fungerar. För övrigt har jag även IBS och problem med näsan (alltid tät och slem i halsen).

Finns det någonting som skulle kunna hjälpa mig lindra några av dessa besvär och få mig att leva ett normalt liv? En förändring i kost eller behöver jag få medicinsk hjälp? För så här kan omöjligt någon klara av att leva under en längre period.

Detta kan dock vara helt fel forum, ge mig tips om vart jag ska vända mig isåfall.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
23 juni 2018 - 20:39
Gilla 
Har tyvärr inga kloka råd att ge, din situation låter kämpig och att du absolut verkar försökt hitta nya sätt. Fortsätt dialogen med vården, där du fick medicin? Var enveten att du verkligen behöver hjälp.
1973 • Tjörn
#3
24 juni 2018 - 09:47
Gilla 
Eftersom du frågar ett antal lekmän i ett forum så kanske du inte får ett helt korrekt svar. Du har ju kontakt med medicinsk expertis så där finns kanske ”sanningen”. Men av medmänsklighet så lider jag ändå med dig. Din situation låter väldigt jobbig och jag önskar du tillfrisknar. Om jag skulle våga mig på att ge dig några enkla råd, så får du göra som du vill med dem, kanske kan det hjälpa något.

1. Du beskriver en mängd saker om ditt tillstånd. Börja med att gradera dessa i en skala, ex 1-10. 10 är sämst.

Du skriver att du sover dåligt ibland, det är inte så farligt och händer de flesta. Inget att stressa upp sig för och finns bra beskrivningar på hur förbättra sömnen. Likadant med IBS, var lite konsekvent och för anteckningar över en längre tid ”vad som fungerar och vad som inte fungerar i matväg”

2. Har du verkligen tagit prover, kontrollerat dina hormonvärden, blodstatus, sköldkörtel etc. gör det annars. Så kan du utesluta även det om allt annat är bra.

3. Träningsvärk, det är inte alla som upplever det som negativt. Jag gör det inte, har du tränat länge är det lite svårt att få faktiskt. Testa att gradera även det, kanske är någon aktivitet ”mildare” i det avseendet.

4. Du beskriver en mängd saker, ”om träning och fysik” men hur är ditt liv i övrigt, fungerar det med ”jobb alt skola”. Träning ska vara kul och npgot som ger dig en kick på fritiden.

5. Hoppas det ordnar sig för dig, och försök att inte byta strategi hela tiden. Håll det enkelt.
Nea
1977 • Västerås
#4
24 juni 2018 - 21:39 Redigerad 24 juni 2018 - 21:43
Gilla 
sköldkörteln? kortisol värde? b vitamin brist, d vitamin brist, magnesium brist?järn brist?

sköldkörteln symptom är många, dessa är få:
ångest
depression
viktuppgång eller viktnedgång
tappa hår
trötthet (du gått lagt dig bra i tid sover hela natten men lika trött vaknar dagen efter...)
hjärntrötthet

blodtrycket ändras

torr hud

kroppstemepraturen skiftar
muskelkramp

osv...


Dessa prover skall tas:

För att kolla sköldkörteln: TSH, fritt T4, fritt T3, TRAK och antiTPO
kortisol se din stress nivå (sköldkörtel oftast vitamin och mineralbrist).

Försök få koll på D vitamin, järn, Folat, magnesium och vitamin b12

albumin, calcium, kalium, kreatinin och natriumskriver detta genom att alla läkare är inte så insatt i sköldkörteln. Men om du vill kosta på dig och har råd ta werlabs prov som heter Karin Björkegren Jones paket får du alla dessa prover på en gång slipper du diskutera med läkare som försöker få ner på kostnaderna av alla prover, tyvärr.

Dem prover för sköldkörtel jag skrev måstes tas för att få en ärlig status på dig, vet att det står på 1177 TSH behövs bara men en okunnig har bestämt det där. Underfunktion går du upp då måste man se på fritt t3 referensvärde att den är i det övre värdet inom referensvärdet annars går du upp i alla fall.


Hoppas det inte är sköldkörteln men man kan må bra när man är rätt behandlad, det tar tid att bli rätt inställd ca halvår eller år. Om skulle vara denna läs om den så du kan den bra.
Man ska ju kolla sköldkörteln innan diagnostiserar depression och utbrändhet men slarvas med detta tyvärr.

Hoppas du hittar till glädjen i träningen. Den är så rolig då allt stämmer.

Utbrändhet/depression bra äta vitamin b6 och b12, d vitamin, järn c vitamin ( man skall ta c vitamin tillsammans med järn så tar kroppen upp järnet bättre), magnesium, calsium.

sköldkörteln bra att äta så ren mat som möjligt, inga färdigmat, undvik snabbmat , inte friterat, undvik soja. Undvik vit mjöl, socker (= sköldkörtel är det lätt att få diabetes). Bra vitaminer är b6 och b12, järn, c vitamin, D vitamin, Magnesium ( mot muskelkramp), selen och jod.

KSM66 eller ashwagandha är bra för deperession, stress utbrändhet, mental balans, uthållighet och ork är en naturlig.

IBS kan det också bero på också allt genom sömnen inte fungerar så förvärras symtomen och maten är mycket viktig. Skriv ner vad som är bra och sämre. Matdagbok eller helt enkelt skriv dagbok över mat intag, mentala hälsan och träningen. Kan vara skönt att skriva av sig.

Som du skriver gör du ju jätte bra yoga och din träning fortsätt du är på rätt vägg. Tro på dig själv, bygg upp ditt självförtroende (vet att det inte lätt). Allt tar tid men var snäll mot dig det kommer lätta småningom.

1952 • Trollhhättan
#5
30 juni 2018 - 16:41
Gilla 
Hej,
Du kanske skulle ge tusan i att träna och i stället röra dig normalt, äta nyttigt och gå i terapi!
Walker67
1947 • Växjö
#6
1 juli 2018 - 14:23
Gilla 
Jag lider verkligen med dig och hoppas att dina besvär beror på någon fysisk brist eller åkomma. Om möjligt kan du byta vårdcentral/läkare, ibland kan en läkare sitta inne med kunskap som en annan inte har.

En kollega till mig gick in i väggen på jobbet, hade tränat löpning och bla sprungit Göteborgsvarvet. En av orsakerna till trötthet och svårighet att träna var magnesiumbrist, blev mycket bättre efter att ha ätit magnesium, så en idé är att kolla dina magnesiumvärden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.