Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5745 visningar

Nybörjare med ont under foten - övningar?

#1
13 juni 2019 - 17:00 (Redigerad 13 juni 2019 - 17:00)
Gilla 
Började jogga (<2 km) var tredje dag för två veckor sedan efter 10 år utan träning. Redan första tillfället fick jag känning under högerfoten på utsidan och när jag kom till tredje passet med ett par andra löparskor så gjorde det brutalt ont på båda fötterna och smärtan spred sig till trampdynorna.

http://i.imgur.com/VYPAlJ1.jpg

Jag gissar att jag landar på utsidan av foten och att min övervikt påverkar. Gör jag "vattentestet" så är fotvalvet inte i kontakt med marken. Drog mig till minnes att jag besökt en fotspecialist under tonåring och blev rekommenderad en sula som jag använde under träning i något år. Så jag beställde en som verkar vara identisk:

https://gaochlopkliniken.se/butik/ortopediska-inlagg/skoinlagg-sulor/bauerfeind-korsika/

Efter två löppass så är smärtan i vänsterfoten vid löpning borta men högerfoten känns inte rätt ännu. Möjligtvis för att inlägget inte legat helt perfekt. Har däremot fått känning i vader och smalben istället.

Min förhoppning är att tappa vikt, få bättre löpform och träna upp foten så att jag helt kan skippa inläggen efter ett tag. Undrar därför om min "diagnos" kan vara korrekt och om det finns några bra fotövningar?
1989 • Alingsås
#2
14 juni 2019 - 07:42
Gilla 
Hej!

Jag skulle, om du vill, köra lite stärkande övningar för benen/fötterna. Balansövningar på tex. Bosu-"boll" och knipa ihop en handduk med tårna. Jobbar du på kontor, gör lite vadhävningar vid skrivbordet, inte kontor, gör det de gånger du står stilla. Kör 10 reps, 3-4 gånger under dagen.
Är det inflammation i vad/smalben tycker jag cykling/spinning är ett bra komplement.

Vikten är troligen en bov för dina ben. Var försiktig bara, promenera om det funkar bättre. Rutinen att komma ut är viktigare än själva löpningen såhär i början.

Hoppas det blir bättre!
Agneta Vorberg
1972 • Landvetter
#3
14 juni 2019 - 13:49
Gilla 
Nu var det övningar du bad om, men jag kan inte låta bli att dela med mig av lite spontana tankar: Du kanske ska börja med enbart promenader om du inte har tränat på 10 år?
De tar förstås lite längre tid än löpning men är å andra sidan skonsammare mot kroppen.
När du kommit igång med promenader regelbundet kan du kanske lägga in kortare joggingturer på 1-2 minuter åt gången. Sedan ökar du långsamt, långsamt. (Finns massor av bra löpar-scheman att hitta på nätet.)
Och acceptera att det måste få ta tid, hellre än att du drar på dig någon skada. :)
Lycka till!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
15 juni 2019 - 22:20
1 Gilla 
Kan vara mortons syndrom. Har själv fått följande tips:
Rulla en tennisboll under foten (massage, öka plats för senor som kan smärta p g a trångt)
Krabbgång (dra dig fram med tårna)
Plocka upp handduk med stortå - långtå
merlin
1985 • Karlsborg
#5
16 juni 2019 - 00:40
Gilla 
Har du råd skulle jag fixa ett par gjutna ilägg hos en ortoped eller ortopedingenjör. Lägg i dom i väldämpade löparskor och gå/jogga lätt tills fotproblemen försvinner och du är lite lättare k kroppen.

När det känns bättre kan du varva med tex tunnare skor eller skor utan ilägg.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#6
16 juni 2019 - 08:03
Gilla 
Kan tillägga: Jag hade problem med fötterna och det visade sig vara uttrampade främre fotvalv. Fick remiss till ortoped och gjutna inlägg, särskilt med stöd för främre fotvalv =pilot, lyfter upp fotvalvet och ger med plats mellan fotbenen så senor och nerver inte kläms ihop). Har inte haft problem sedan dess (2013). Ser också till att ha rätt storlek på (alla) skor jag har på fötterna:).
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
16 juni 2019 - 08:04
Gilla 
Pilott ska det vara...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
16 juni 2019 - 08:11
Gilla 
Utöver de träningstips och tips om inlägg du fått kan jag bara lägga till att som du säger kan vikt spela roll.
Hade kommit till en nivå där inläggen bara behövdes ibland när jag sprang i förebyggande syfte. Nu som gravid med en hög extra kilon behöver jag dock inläggen jämt, både till vardags och när jag springer. Annars får jag ont direkt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
16 juni 2019 - 08:18
Gilla 
Kom på en sak till, brukar hänga ihop med muskleknutor i vaderna för mig. Hittar dem genom att känna på insidan av smalbenet, precis intill benet eller hur man ska säga. Trycker jag hårt p knutorna en stund brukar det lätta även under foten :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.