Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2349 visningar

Vätska i löparknät?

1976 • Visby
#1
5 oktober 2019 - 17:48
Gilla 
Har väldigt ont i i ett knä, trots att jag har träningsuppehåll på en och en halv månad. Det senaste som gjordes i löpväg var Ultravasan 90 där jag tog ut mig väldigt mycket. Hade ingen specifik smärta i knät efter loppet, utan det har kommit den senaste veckan.

Det största problemet sitter bak i knävecket. På natten kan jag inte röra benet utan att det gör djävulskt ont. Både när det är utsträckt och böjt. När jag vaknar kan jag inte sträcka ut benet fullt, och haltar när jag går. Efter att knät blivit lite varmt och man "knäckt" till det så känns det lite bättre. Knäckningen tror jag är ett undertryck som släpper. Innan dess är det som att benet ska vika sig om man försöker sträcka det fullt ut, eller överflexa. Även när knät blivit varmt och efter stretching känns det vid full flexning att något är fel, även om det gör lite mindre ont.

Det andra - som kanske hänger ihop - är att jag känner en knöl på utsidan av knät (se bild), som känns som en ärta eller dylikt. Den gör inte ont direkt men går att flytta runt genom att man masserar kring den. Bägge symtom sitter i ett knä, och det andra känns helt normalt.

Kan det vara en kombination av vätskeansamling och löparknä?
Tacksam för tips och råd om rehab!
1984 • Göteborg
#2
5 oktober 2019 - 21:15
Gilla 
Det vore nog smart att kolla med idrottsläkare/sjukgymnast och få någon slags diagnos, för det lär vara svårt att få annat än gissningar på nätet. Så kanske det är lättare att få mer rättvisande rehab-tips också?

Spontant bara utifrån hur det låter (men jag är varken doktor eller sjukgymnast, bara nördig på området och har gått andra kurser) så låter det liknande löparknä i att det "drar" uppifrån. Kan man lokalisera lite mer exakt vad som är för spänt så kan det löna sig med någon slags muskelavslappnande behandling.
Knölen skulle jag gissa är något annat eller en bieffekt, om det inte skulle röra sig om t ex en broskskada? Är nog bra att få det kollat som sagt.
1976 • Visby
#3
5 oktober 2019 - 22:16
Gilla 
Tack för ditt svar Irre.

Har ett inbokat besök hos fysioterapeut/sjukgymnast, men första lediga tiden är om tio dagar. Söker därför hjälp/tips/råd om självmedicinering tills dess här, då jag vet att det finns många kunniga medlemmar, med erfarenhet av löparrelaterade skador.

Ytterligare information gällande åkommorna är att det gör ont i knät när jag sätter mig på huk och har benet helt ihop - dvs, så att vaden tar i baksida lår. Då är känslan att det är för trångt i själva knäleden.

Är med på att det är svårt att ge en korrekt diagnos via ett forum, men är ändå tacksam för hjälp och tips.
1972 • Sollentuna
#4
6 oktober 2019 - 12:48
Gilla 
Utan eftertanke slänger jag ur mig bursit/slemsäcksinflammation. Kanske en kombo, tillsammans med löparknä?
1984 • Göteborg
#5
6 oktober 2019 - 16:40
Gilla 
Om jag själv skulle träna på odiagnosticerad ,så skulle jag försöka hitta alternativa sätt bara för att hålla igång och för att mjuka upp muskler och senor, (simning? träningscykel utan större motstånd? skogspromenader?) och/eller hitta vart gränsen går om man springer eller joggar och försöka hålla så liten mängd och bra förutsättningar att det inte känns, om det går, och när man väl hittat gränsen försöker man hålla sig en säker bit under den. När det gäller löparknä är det ju oftast nedför och efter en magisk distans-gräns så känns det bra inom den gränsen kan man öka på antalet pass, kanske t o m flera per dag bara man hinner vila några timmar emellan. Men inte förrän man har koll på gränsen så man vet att det blir kort och platt nog.

Kombinerat med stretching fast utan att tänja, mer åt yoga-tänk att man låter andning och avslappning skapa stretchingen och att det inte ska göra ont. Av framförallt rygg/höfter/ben.

För att lindra smärtan när man ska sova hade jag använt ett starkare liniment.
1980 • Staffanstorp
#6
6 oktober 2019 - 17:01 Redigerad 6 oktober 2019 - 17:00
Gilla 
Popliteus är en möjlighet, en muskel som kan trilskas smärtsamt och göra det svårt i extremlägena när knät är helt utsträckt eller böjt.

Andra åkommor är t.ex. slitna eller trasiga menisker som kan spöka på lite olika sätt med smärta och svullnad/svullen känsla i extremlägen. Även broskbildning kan ge smärta, låsning och svullenhet. Det kan vara lite vadsomhelst och beroende på vad problemet är ser åtgärderna rätt olika ut.

Som Irre skriver, hitta alternativa träningssätt(mina skrotiga knän gillar cykling) i väntan på en diagnos.
1976 • Visby
#7
7 oktober 2019 - 08:05
Gilla 
Tack för era svar.

Stretchade vader, baksida lår och sätemusklerna igår och promenerade i raskt takt för att få tillströmning till knät. Efter kändes det mycket bättre och man kunde gå normalt och sträcka ut knät i ytterlägena och det gjorde inte lika ont.

I natt och morse hade man ont igen efter att ha stelnat till. På vägen till jobbet i nedförsbacke var det ingen lek. Benet höll på att vika sig och fick stanna flera gånger. Gjorde riktigt ont och framstegen igår var som bortblåsta... Men det tar antagligen tid och man får fortsätta att stretcha, röra sig och använda liniment.

Tror också på att vara aktiv och hålla igång senor, fästen och muskler istället för att bara sitta och vänta på att det ska bli bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.