Löpning Träning 11 inlägg 2268 visningar

Sömnbrist o dålig formkurva

#1
2 februari 2020 - 18:35
Gilla 
Hej

Jag fick barn för en månad sen. Min fru är sjuk och kan inte ta hand om vår son om nätterna, vilket jag därför får göra. Har nu inte fått sova en hel natt på 2 v, och nu i natt så skrek han oavbrutet.

Jag försöker ändå få till mina rundor. Brukar springa 5-8 km två ggr i veckan och har legat på en km tid på 5:10-5:20 ungefär.
När jag nu inte sover så pekar dock formkurvan brant nedåt, och idag hamnade jag på drygt 6 min per km. Trotts att jag ligger högt i puls.

Jag förstår att man inte kan vänta sig att prestera på någon hög nivå när man inte sover, men att tappa nästan en min per km känns för mig väldigt mkt. Jag börjar undra om det är något annat som är fel, och att jag borde göra en hälsokontroll.

Någon som har liknande erfarenheter? Är det rimligt att se ett så stort tapp? Körde även spinning härom dagen och såg stjärnor framför ögonen under sista intervallet. Är det rent av dåligt att pressa sig själv i det här läget?

Är verkligen tacksam för lite input från er!

Med vänlig hälsning,
Johan
1980 • Mölnlycke
#2
2 februari 2020 - 19:00
2 Gilla 
Jag misstänker att det beror helt på sömnen. En natt utan sömn påverkar inte så mycket men 2 veckor i rad gör det definitivt. Tror det är ok att träna ändå men du måste acceptera faktum att kroppen säger ifrån och ta det riktigt lugnt.
1970 • Mörrum
#3
2 februari 2020 - 19:33
4 Gilla 
Hej Johan och grattis till ditt barn!

Jag är helt övertygad över att det är din sömnbrist som gör att du inte presterar lika bra som innan ert barn kom. Been there, done that, säger jag som mamma till två nattstökiga söner (de är 16 resp 20 år idag).

Var sak har sin tid i livet, så lämna alla prestationer dit hän under en period nu. Prio 1 måste vara din frus tillfrisknande och ert barns välmående, även om det innebär vaknätter. Det kan vara, och är ofta, så att vara nybliven förälder. Tids nog kommer allt att komma i balans och du kan träna på som vanligt.

Som David säger, gör dina träningspass utan mentala prestationskrav. Känns det bra, kör på, annars gör du något annat som passar för stunden.

Till sist, håll ut, det blir bättre. :)
Susse
1968 • Löddeköpinge
#4
2 februari 2020 - 19:33
4 Gilla 
Det är sömnbristen, det tar väldigt hårt när man inte får sova. Vi hade problem med barnens sömn och oavbrutna sjukdomar när de var små, ibland var det så illa att jag hallucinerade när jag körde till jobbet om mornarna.
Det är inte läge att träna för att förbättra sig under sådana perioder, utan bara träna för att komma ut och få va själv en stund.
1981 • Skövde
#5
3 februari 2020 - 14:47
1 Gilla 
När jag blev pappa till tvillingar så blev min sömn helt förstörd och är fortfarande ganska dålig. Jag försökte ändå träna ganska bra och förbättra mig men resultaten blev inte som jag önskat.

Samtidigt kände jag att löpningen gav mig energi och en välbehövlig paus från vardagen.

Tänker att jag tog mig igenom en tuff period i livet på ett bättre vis och även om jag inte fick ut maximalt av träningen så var jag i garanterat bättre form än om jag skulle lagt löpningen på hyllan.

Lycka till!
Walker67
1947 • Växjö
#6
3 februari 2020 - 23:11
Gilla 
Vårt första barn var för tidigt fött och när vi fick hem honom efter sjukhusvistelsen (kuvös) så tog han igen förlorad tid. Han åt och sov 1½ tim, var vaken 1½ tim dygnet runt i 14 dagar och min fru och jag fick bytas om att ta hand om babyn på nätterna. Men sömnen blev ändå sönderhackad, då jag även vaknade när det inte var min tur. Just då var det väldigt jobbigt och träningen blev självklart lidande. Men det lättade så småningom och han fick mer normala nattvanor.
Jag har haft nytta av denna period av livet, då jag kom underfund med att man klarar sig med lite sömn och att en vaknatt inte är hela världen, man sover desto bättre nästa natt.
Så du kommer att gå stärkt igenom detta och det viktigaste är att den lilla babyn får den vård den behöver.
Leo
1986 • KARLSTAD
#7
3 februari 2020 - 23:32
Gilla 
Ta alla chanser till tupplurar som ges!
1969 • Kiruna
#8
4 februari 2020 - 06:42
1 Gilla 
Varva ner på träningen om du inte kunnat sova. Det är bra med lätt motion, men pressa dig inte. Kroppen, och knoppen, får ingen återhämtning. Acceptera att nu är det tillfälligt en tyngre tid i livet och planera in träningen därefter. När det går lättare kan du alltid öka belastningen igen.
Fick själv stroke efter en längre tid av vakande. Vet ej om det var beroende av vakandet men chansa inte med hälsan
1958 • Borlänge
#9
4 februari 2020 - 07:32
Gilla 
Det är bara att gilla läget, återhämtning är viktig. Fortsätt att träna med lägre intensitet, har du en bra dag lägg in några tempohöjningar i passet, låt kroppen bestämma helt enkelt.
#10
4 februari 2020 - 22:25
Gilla 
Hej, tack för all input.
Ja, jag hade inte tänkt bli snabbare under den här perioden, bara må bra. Fokus är ju på familjen.
Men jag tyckte resultaten var så bedrövliga att jag tänkte att ng5 var fel! Men ni har nog rätt.
1986 • Kungshamn
#11
11 februari 2020 - 10:55
Gilla 
Hej. Jag har också småbarn varav en på snart 2månader.
Jag är i en uppbyggnadsfas så har ingen egen erfarenhet av formtapp men tänkte dela med mig hur jag tänker.
Nu kör jag 3 pass i veckan. För mig blir löpningen skön egentid där jag kan rensa skallen och bara låten kroppen jobba och andas frisk luft. Sover bättre och blir piggare av det så även när det känns motigt att ta sig ut tex efter en lång nattning så ger det mer energi än det tar.
För att "kompensera" brist på nattsömn så försöker jag vara noga med att äta ngt direkt efter passet. Då orkar jag bättre resten av dagen och inbillar mig att återhämtningen underlättas.
Precis som ngn annan skrev så "stjäl" jag tupplurar när jag kan. Igår tex när frugan skulle träna så somnade jag på soffan med bebisen och storebror satt med och kollade barnprogram.

I slutändan får man prioritera att alla mår bra och sömn och träning är en viktig nyckel i det.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.