Löpning Övrigt 6 inlägg 1998 visningar

Höjd puls av astmamedicin

Stefan Söderberg
1971 • Staffanstorp
#1
3 mars 2020 - 19:27
Gilla 
Hej.
Jag har en fundering som kanske någon har något inspel på.
Jag har astma som för det mesta är väl kontrollerad. Under vissa perioder så behöver jag ta ventoline extra innan hårdare träning och lopp för att öka lungkapaciteten några procent. Jag börjar dock misstänka att det inte alltid är det bästa.

Mina tankar:
Emedan jag får bättre lungfuntion av ventoline så ökar min puls (5-10 slag). Betyder det att hela min pulsskala förskjuts uppåt eller "äter" det av mitt pulsutrymme.
Ett exempel. Om min tröskelpuls är 170 utan ventoline, är den då plötsligt 180 med ventoline eller har jag redan vid starten på loppet förbrukat 10 av mitt avstånd till tröskelpulsen?

Min upplevelse är att jag vid användning av astmamedicinen kommer närmare tröskelpulsen redan från start vilket har börjat få mig lite tveksam till nyttan av medicinen om jag i övrigt är i hyfsat astmaskick
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#2
3 mars 2020 - 20:21
Gilla 
Prata med din läkare, det finns andra mediciner som kanske passar bättre. Takykardi Är mycket vanligt. Tar du din medicin för nära inpå är det klart att den påverkar.

Har du ingen som är långtidsverkande? Ventoline är en kortidsverkande och är väl mer "nödfall".
1972 • Skellefteå
#3
4 mars 2020 - 10:40
2 Gilla 
Astma beror på inflammation i luftvägarna. Denna inflammation kan göra att musklerna i luftvägarna drar ihop sig. Därför finns två huvudbehandlingar av astma, inflammationsdämpande (kortison) och luftrörsvidgande (betastimulerare som Ventolin).

Behöver du luftrörsvidgande ofta tar du för lite kortison.

Betastimulerare höjer pulsen, det är en ofrånkomlig bieffekt, precis som att dom gör hjärtslagen kraftigare och vidgar blodkärlen i musklerna.

Det gör att din tröskelpuls inte är densamma när du tar betastimulerare, utan sannolikt är den lite högre. Tröskelpulsen varierar ju för övrigt beroende på trötthet, temperatur, tid på dagen osv, så man ska nog inte fixera sig på en exakt siffra.

Betastimulerare är dopingklassade för att dom höjer prestationsförmågan, inte för att dom sänker den.
Stefan Söderberg
1971 • Staffanstorp
#4
4 mars 2020 - 16:17
Gilla 
Som jag skrev är min astma under bra kontroll och jag tar både långtidsverkande och kortison så klart.
Min fråga var främst gällande påverkan på tröskelpuls vilket tydligen påverkas.
Ventolin tar jag typiskt ibland på vintern när kallare väder påverkar under min löpning.
Har du lust att utveckla mer om hur tröskelpuls (och maxpuls??) påverkas och hur man skall förhålla sig till det vid upplägg för ett lopp?
1972 • Skellefteå
#5
4 mars 2020 - 23:35
1 Gilla 
Vill du ha ett mått på hur mycket pulsen påverkas på just dig är väl det enklaste att du testar det på dig själv? Spring 5 km i ditt tröskeltempo med och utan Ventolin och se hur mycket pulsen skiljer.

Du intar inte koffein i samband med lopp? Det påverkar också tröskelpulsen. Precis som stress. Stress är som en inbyggd betastimulerare! ????
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#6
5 mars 2020 - 14:43
Gilla 
Jag har samma funderingar som du Stefan Söderberg. Jag tar dagligen Pulmicort(kortison) och Oxis(långtidsverkande luftrörsvidgare) och brukar också ta Ventolin inför tävling. Märker också att min puls ökar en aning men upplever det ändå som att jag kan ligga på samma ansträngningsgrad en längre tid när jag tar Ventolin..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.