Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Träning 6 inlägg 1945 visningar

Cykla på bilvägar eller småvägar?

1999 • Linköping
#1
24 juni 2020 - 20:26
1 Gilla 
Hej!
Detta är min andra sommar med min landsvägscykel så är definitivt fortfarande en nybörjare och behöver nu lite råd. Cyklar ni alltid på bilvägarna? Som nybörjare är det ganska obehagligt att cykla bredvid bilar på 70-vägar osv, men cyklisten i mig säger att det är bättre med bilvägar än att riskera lite grusiga och halvtrasiga småvägar för gående och vyklister, och då riskera att cykeln tar skada. Hur gör ni?
Mvh Elias
1961 • Göteborg
#2
24 juni 2020 - 21:59
4 Gilla 
Till att börja med: det finns inga ”Bilvägar”. Alla vägar, förutom motorvägar och motortrafikleder, är till för alla fordonstyper inklusive cykel. Att kalla dem för bilvägar cementerar den bilcentrerade trafikmaktsordningen.

Med det sagt så är svaret ja, alltid på asfalterade vägar. Känner du dig otrygg kan jag varmt rekommendera att gå med i cykelklubb där ni tränar gemensamt. Cyklar du själv så tag plats på vägen, undersökningar visar att omkörande fordon lämnar mer plats i sida om cyklisten ligger längre från vägkanten. Du behöver inte ligga ute i vägrenen – lagen säger att cyklister ska utnyttja vägrenen ”om så är lämpligt”, vilket det sällan är med en landsvägscykel i hög hastighet. Lycka till!
1954 • Arboga
#3
25 juni 2020 - 11:44
1 Gilla 
Stora nackdelen med landsvägscykling tycker jag är just biltrafiken. De flesta är hänsynsfulla och håller ut, men det finns vissa som aldrig kör över mittlinjen även om inte möte kommer. I stället stryker de förbi cyklisten.

Jag har i år skaffat Garmin cykelradar/lampa. Den varnar för bakifrån kommande bilar och blinkar med stark ljusstyrka. Känns som fler håller ut bättre nu. Dessutom får jag ett "bip" i cykeldatorn när en bil närmar sig, och jag slipper bli överraskad/skrämd. Rekommenderas, även om den kostar ganska mycket.

Tipset att hålla ut från vägrenen har jag hört om många gånger, men jag är tveksam hur bra det egentligen är. Däremot före rondeller brukar jag gå ut rejält för att inte bli omkörd precis innan rondellen och bli prejad.

Se också upp för bil som kommer från höger i korsningar. Om du är på huvudled ska de stanna, men gör det ibland inte det. Samma sak i korsningar utan huvudled. Bilar från vänster ska stanna för dig. Förarna blir blinda för allt utom bilar. Det har hänt mig flera gånger att bil kör ut framför mig, trotts att de skulle ha stannat. Bilister har också svårt att bedöma (racer)cyklistens fart, och tror det har lägre fart än de har.
1999 • Linköping
#4
25 juni 2020 - 17:25
Gilla 
Erik #2
Aldrig sett vägar på det sättet om jag ska vara helt ärlig, men det är precis som du säger. Vägarna ska vara till för alla fordon, sålänge det inte är motorväg osv. Oftast när jag cyklar så försöker jag ligga så långt ut i väggrenen som möjligt, nästan så att jag kör ner i diket. Ska definitivt testa ligga längre ut på vägen nästa gång, det är dags för oss cyklister att den plats vi förtjänar ute på vägarna!

Markku S #3
En sådan låter defnitivt som något jag skulle vilja ha på mina cykelturer, ska kolla upp det!
1954 • Arboga
#5
26 juni 2020 - 11:34
Gilla 
1967 • Mysinge
#6
4 juli 2020 - 23:31
Gilla 
Bild uppladdad av Fredrik
Det finns för det mesta vita streck på vägen som ska leda trafiken rätt. Fordon, vilket inkluderar cyklar, ska hålla sig på höger sida av vägen, innanför mittstrecken och innanför strecken i vägkanten. Om det är heldraget måste du, men är det korta streck kan du färdas utanför strecken ett nödvändigt stycke.
Finns det inga streck ska alla fordon hålla sig på höger sida av vägen, och vara uppmärksamma på fotgängare och mötande trafik, särskilt i mörker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.