Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Kläder, Skor & Prylar 49 inlägg 4167 visningar

Hjälp mig att köpa en trailsko

1991 • Norrköping
#1
15 december 2020 - 14:33
Gilla 
Hej! Jag tillhör undantaget människor som springer +300 mil om året men inte gillar materialdelen, har inget direkt intresse av detta utan vill bara ha saker som funkar och håller. Således är min kunskap inom området nästintill obefintlig. Jag har fått tips om ett par skor från en användare här förut så läser du detta så har jag inte förträngt detta utan jag vill bara ha lite mer kött på benen ;)

Men okej, vad söker jag då? Jag vill ha en trailsko som lämpar sig för ultralöpning. Den ska inte vara "tät" utan jag ska kunna trampa i en vattenpöl utan att vattnet stannar kvar i skon. Så bra grepp som möjligt är givetvis eftersträvansvärt men jag har hellre en bekväm sko som lämpar sig för långlöpning än en obekväm sko med världshistoriens bästa grepp. Den ska heller inte sitta löst över mellanfoten som mina Altra Timp gör då det är ett under att jag inte har stukat fötterna ännu. I den skon "trampar jag runt" konstant, helt otroligt irriterande.

Det ska gå att springa på asfalt/grusväg med skon då mina rundor sällan involverar enbart traillöpning. Den ska dock primärt användas på stig.

Så helt enkelt:
- Lämplig för ultralöpning
- Bred tåbox
- Hyfsat grepp
- Ventilerar vatten bra
- Någorlunda tight över mellanfoten(=sitta bra på foten)
- Primär användning på stigar
- Ska funka att använda på grus/asfalt också

Vad har ni för tips? Hit me.
< < < 1 2 3 > > >
1978 • Göteborg
#2
15 december 2020 - 14:45
Gilla 
Hoka challenger?
1976 • Rockneby
#3
15 december 2020 - 14:52 Redigerad 15 december 2020 - 14:59
Gilla 
Jag skulle vilja rekommendera Inov8 Terraultra, tycker att den uppfyller dina önskemål ganska bra.
1971 • Nykvarn
#4
15 december 2020 - 15:28
2 Gilla 
Hoka Torrent 2 är den bästa trailsko jag sprungit i, inte bäst i väldigt djup lergegga men allround, både lätt och väldämpad och med väldigt fin löpkänsla och förvånansvärt bra grepp både på blöt sten och rötter. Den fungerar också utmärkt på vägen på grus/asfalt till skogen och har trots det bra grepp och den kombinationen är det inte många trailskor som klarar!

Inte bred tåbox som i "anatomiskt korrekt" tåbox som Altra har men heller inte så smal som Hoka kan vara. Springer inte ultra men om jag gjorde det skulle jag även välja Torrent för det, ett ännu mer dämpat alternativ är Speedgoat men då kan den höga dämpningen ge en viss instabilitet vad jag förstått.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#5
15 december 2020 - 16:29
1 Gilla 
Säger också Inov-8 Terraultra G 270. Sitter bra på foten trots gott om plats för tårna, lätta och dränerar bra, hyfsat med dämpning utan att tappa kontakten med underlaget och bra grepp så länge det inte blir allt för lerigt. Det som kan ställa till det är att dom har noll dropp vilket inte passar alla.
1988 • Stenungsund
#6
15 december 2020 - 16:39
Gilla 
Terraultra är ganska höga i kanterna. Va väldigt sugen på dom för ett tag sedan och provade ut skor men funkade inte alls pga höga "skaft". Såklart oerhört individuellt men har inte detta problem normalt sett. Skulle nog kunna springa med dom, men aldrig längre distanser som tanken va.
Har nu Speedgoat, funkar helt okej. Blir ju aldrig supergrepp på såna skor och som nämnts är dom rätt höga. Men något behöver man kompromissa med... Dessutom färgar dom av sig sjukt mycket när det är blött. Har flera par strumpor jag måste "matcha ihop" nu pga missfärgningar. Har dom orange''a
1984 • Stockholm
#7
15 december 2020 - 20:51
1 Gilla 
Slår också ett slag för hoka torrent som Staffan tipsade om ovan. Är den jag kört flest ultra-trail lopp med. Ettan visserligen men 2an ska vara väldigt lik. Har hoka speedgoat också och dom är bra men jag tycker dom är lite för höga för typiska svenska stigar med mycket sten och rötter. Däremot perfekta på lopp med blandade underlag som inte är så mkt teknisk stig. Men torrent tror jag du skulle bli nöjd med. Dom har riktigt bra yttersula så biter bra på blöta hällar till skillnad från de flesta andra traislkor utan ståldubb. Sen är dom relativt sett lätta och tillräckligt dämpade för att springa länge med imo.
Fredrik Mindelsohn
1971 • Floda
#8
15 december 2020 - 21:52
Gilla 
Har du provat Saucony Peregrine 10 eller Xodus 10? Bra plats, bra dränering.
Johan Thornberg
1980 • Köpenhamn
#9
16 december 2020 - 08:07
Gilla 
Jag har sprungit en del i Columbia Montrails skor det senaste året och kan rekommendera deras skor och modeller.
1991 • Norrköping
#10
16 december 2020 - 11:54
Gilla 
Tack för alla svar! Är nu väldigt sugen på Hoka Torrent även om Inov-8 tilltalar också. Min kompis kör Speedgoat och jag tror att han har haft dom på Höga Kusten trail vilket i sådant fall innebär typ 5,5 timmars aktivitet. Vet att han är nöjd med skon.

I Norrköping är det XXL som har trailsskor och de verkar tyvärr bara ha Hoka Torrent i dammodell. Så tveksamt om jag kommer att kunna testa skon i butik vilket är tråkigt. Jag vet knappt vad min "vanliga storlek" är då det känns som jag har alla möjliga storlekar beroende på sko. Exempelvis har jag 44,5 i mina Pegasus men i andra vardagsdojor kan jag nog ha en strl mindre.

Är det lätt att avgöra storlek? Hur har ni gjort när ni har köpt skor online?
1991 • Norrköping
#11
16 december 2020 - 12:45
Gilla 
Min kompis med Speedgoaten kollade storlek m.h.a. storleksguide och gick sedan upp en storlek baserat på detta. Någon Torrent-ägare som gått samma väg?
1984 • Stockholm
#12
16 december 2020 - 13:28 Redigerad 16 december 2020 - 13:29
Gilla 
#11 Jag har 43 1/3 i EU size på dom flesta löparskor, typ alla numera tror jag. Första åren köpte jag en del i 42,5, som är mer "min storlek" i vardagsskor, men då blev det mkt blånaglar. Upp en storlek i löparskor kör nog dom flesta. Hoka är ganska standard i storlekar skulle jag säga (jag har haft samma storlek i inov8, hoka, nike och saucony senaste åren). Försökte köpa ett par hoka i 44 en gång som "ultrasko" men fick ganska mkt blåsor av det - var svårt att få fast foten ordentligt så den gled runt vilket gav stora blåsor. En del som springer ultra har 2 par i olika storlekar så att dom kan byta till en större en bit in i ett långt lopp om fötterna sväller lite. Jag har själv aldrig riktigt haft det problemet så det är nog lite individuellt.

Om du är osäker på storlek så är ett alternativ att beställa 2 storlekar av samma sko någonstans som har fri retur. Lite onödigt kan tyckas men om du inte har möjlighet eller vill köpa i butik tycker jag det är ett hyfsat alternativ tills man vet sin storlek. Det har också fördelen att man är inställd på att hantera returen av minst ett par och då är risken mindre att man behåller skor som känns halvdana för att man inte pallar returnera - iallafall har det varit så för mig.
1971 • Nykvarn
#13
16 december 2020 - 14:01
Gilla 
Likt Johan har jag Torrent i samma storlek som i princip alla andra löparskor, US10/EU44 för min del. Det har jag i alla mina Nike, Pegasus Turbo, Vaporfly m fl och jag läste en del om att några upplevde Torrent som trång i tåboxen men jag är glad att jag INTE gick upp en storlek. Upplever dem tvärtom som ganska långa i passformen. Inte så att de är för stora men jag behöver snöra dem hyggligt hårt och snörena är av det längre slaget.

Summa summarum, hade jag gått upp en storlek hade jag definitivt upplevt dem som för stora, jag tror en halv storlek ner hade fungerat också.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#14
16 december 2020 - 15:51
Gilla 
Många storlekstabeller har ju mått i cm och om skon bara är bred nog så tycker jag det funkar. Inov-8 ändrade dock sina storlekar för ett antal år sedan så se till att det är en nyare variant av storlekstabell om det är dom du fastnar för.

Att din kompis sprungit 5.5 timmar i en sko behöver ju inte innebära at det funkar för dig. Har sprungit över 5 timmar i både X-talon 212 & X-talon 200 utan några bekymer, åtminstonde inte bekymmer som berodde på skorna, medans andra säger att det absolut inte går att springa så långt i så tunna skor.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#15
16 december 2020 - 16:22
Gilla 
Jag vill slå ett slag för Brooks Caldera 4. Väldigt "enkel" sko, väldämpad och allmänt skön att springa i. Hyfsad grepp, kanske inte för grisig trail. Med 33/29 mm stack height 4mm drop.

Brooks Caldera 5 som kommer snart blir också intressant att följa, kommer bli maxdämpad med monumentala 39/35 mm (!) med 4 mm drop.
Anna
1983 • Östersund
#16
16 december 2020 - 18:40
Gilla 
Spännande att många gillar Torrent:) Mitt sämsta skoköp på länge. Antar det är något med min löpstil som inte funkar med dem. Tycker de känns hårda i dämpningen, som om man springer ovanpå skorna istället för med dem. Noll löpkänsla. Behöver de "springas in" några mil?
Håller med om att storlekarna är normala. Har samma som på tex Salomon.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#17
16 december 2020 - 18:42
Svar på inlägg #16
Gilla 
Jag köpte också hem Torrent ver 1. Tyckte den kändes väldigt stum. Men den kanske göttar till sig efter ett par mil? Retur direkt för min del.
1977 • Sala
#18
17 december 2020 - 08:37
Gilla 
Jag kör mest Vivobarefoot Primus trail FG och SG men om vi pratar dämpade skor gillar jag Altra Superior 4,5.
1991 • Norrköping
#19
17 december 2020 - 10:22
Gilla 
Fan, jag hade hoppats att Torrent bara skulle få goda omdömen så att det skulle bli en no-brainer. Att den känns stum låter inte alls bra. Jag är så pass okunnig att jag verkligen skulle uppskatta att få hjälp i en butik. Kanske helt enkelt får leta mig till XXL och snacka lite med personerna där. Är min favorit-säljare där så har jag en bra person att bolla idéer med.

Jag behöver inte ha en sko för "grisig trail". Jag är verkligen inte en trailperson, går inte alls igång på att springa väldigt tekniskt. Däremot vill jag springa i skogen ofta och ha en sko som hanterar det mesta.
1971 • Nykvarn
#20
17 december 2020 - 10:44
Gilla 
Där ser man hur olika en sko kan uppfattas, jag köpte visserligen mina Torrent 2 begagande av Niclas här på forumet, tror de gått ca 10 mil men skulle absolut inte beskriva den som hård eller stum. Snarare mjuk, ombonad och "studsig" i dämpningen. Dessutom en sko med i mitt tycke fantastisk löpkänsla som uppmanar en till att "dra på". En sådan där sko som gör mig riktigt glad att springa i, och det är det inte många skor som gör :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.